Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το παρατσούκλι «Greek Freak», η αγωγή των $2 εκατ. και ο συμβιβασμός

Σύμφωνα με την αγωγή του Γιάννη Αντετοκούνμπο η οποία είχε κατατεθεί τον περασμένο Ιούλιο ο Τζίντερ Μπογκντάλ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το παρατσούκλι του Έλληνα διεθνή μπασκετμπολίστα για να βγάλει χρήματα χωρίς να έχει την άδεια από τον Έλληνα MVP του ΝΒΑ.

Μέσω της αγωγής ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ζητούσε από τον Τζιντερ Μπογκντάλ να αποσύρει τα μπλουζάκια που είχε σχεδιάσει με το πρόσωπο του Γιάννη και το brand name «Greek Freak» διεκδικώντας μάλιστα και 2 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

Σύμφωνα με την αγωγή που είχε κατατεθεί στο ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν ο Μπογκντάλ ενήργησε κακοπροαίρετα με σκοπό να δημιουργήσει σύγχυση και να παραπλανήσει τους καταναλωτές, ώστε να πιστέψουν ότι αγοράζουν προϊόντα που συνδέονται ή επικυρώνονται από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Στην αγωγή γίνεται αναφορά και στην επιστολή που είχε στείλει ο Αντετοκούνμπο στις 3 Μαίου 2019- μέσω του δικηγορικού του γραφείου – στον Μπογκντάλ στην οποία του ανέφερε να σταματήσει άμεσα την πώληση των παράνομων προϊόντων του.

Επίσης, οι νομικοί εκπρόσωποι του Έλληνα MVP συμπεριέλαβαν στην αγωγή και εικόνα στην οποία ο Τζίντερ Μπογκντάλ είχε ζωγραφίσει το πρόσωπο τον Γιάννη τοποθετώντας του κέρατα ελαφιού και το πουλούσε στην ιστοσελίδα του με έκπτωση 10% σε όποιον ήταν φίλαθλος των Μιλγουόκι Μπάκς. Στην ιστοσελίδα του Μπογκντάλ μπορεί κανείς να βρει μεταξύ άλλων μπλούζες και κούπες με τα πρόσωπα των Στεφ Κάρυ και Τζέιμς Χάρντεν.

Η διαδικασία κατοχύρωσης του όρου «Greek Freak» κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση ήταν για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΘΕΜΑτος η αίτηση για την κατοχύρωση είχε γίνει στις 30 Μαίου του 2014 από γερμανική εταιρεία ευρεσιτεχνιών και σημάτων. Ωστόσο οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά όταν πήρε στα χέρια του το δίπλωμα κατοχύρωσης του όρου «Greek Freak».

Επίσης στις 19 Δεκεμβρίου του 2018 κατέθεσε αιτήσεις για τα εμπορικά σήματα “GREEK FR34K” και σκέτο “FR34K”, κάνοντας λογοπαίγνιο με τον αριθμό της φανέλας του και το ψευδώνυμό του, για αιθέρια έλαια και αρωματικά εκχυλίσματα, για καλλυντικά, για ταξιδιωτικές αποσκευές, τσάντες, πορτοφόλια και άλλα είδη μεταφοράς καθώς και για ομπρέλες και ομπρέλες ηλίου, καπέλα, ενδύματα και παπούτσια , φανερώνοντας την πρόθεση για περαιτέρω εμπορική εκμετάλλευση του ονόματός του. Αυτές οι καταθέσεις έγιναν μαζί με μια κυπριακή εταιρεία.

Στις 9 Ιουλίου 2019 εστάλη ηλεκτρονικό μήνυμα (email) στους δικηγόρους του Γιάννη Αντετοκούνμπο πως δεν κατατέθηκε καμία ανακοπή για την αίτηση του σήματος GREEK FR34K και από εδώ και πέρα προχωρά η διαδικασία για να εκδοθεί το πιστοποιητικό κατοχύρωσης του σήματος.

«Είναι χαρακτηριστικό πως τέτοιες κινήσεις είναι αναμενόμενες από αθλητές παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως ο Αντετοκούνμπο» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΘΕΜΑ ο υπεύθυνος του γραφείου Ευρεσιτεχνιών και Σημάτων “F. Marouli”, κ. Ανδρέας Μαρούλης, ο οποίος έχει συνεργασία με το γερμανικό γραφείο που χειρίστηκε τις υποθέσεις του Αντετοκουνμπο στην Ευρώπη.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει κατοχυρώσει τους όρους “GREEK FREAK” και “GREEK FR34K” με τους οποίους έχει γίνει ευρύτερα γνωστός, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και διεθνώς.

Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε παραλλαγή ή αλλαγή στη γραμματοσειρά, παραφθορά των όρων ή προσθήκη γραφιστικών στοιχείων, θεωρείται ότι παραβιάζει τα κατοχυρωμένα δικαιώματα και άρα επιτρέπει στον Γιάννη να κινηθεί ενάντια σε κάθε παραβάτη για να διασφαλιστεί.

Ο Τζίντερ Μπογκντάλ όπως αναφερόταν στη σχετική αγωγή, σχεδίασε μπλουζάκια που εκτός από τη φράση GREEK FREAK απεικόνιζαν τον Γιάννη με κέρατα ελαφιού (σήμα των Bucks), δίνοντας μια αίσθηση πως ήταν προϊόντα της έγκρισης του Γιάννη.

Γενικά οι νόμοι και ειδικά στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα αυστηροί σε ζητήματα αντιγραφών και παραβίασης εμπορικών δικαιωμάτων.

Όσον αφορά την Ευρώπη η κατοχύρωση του συγκεκριμένου όρου για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο έγινε πολύ πιο σύντομα. Το σήμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατατέθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2017 και οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν στις 19 Ιουνίου 2017.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΘΕΜΑτος το σήμα «Greek Freak» έχει κατοχυρωθεί μέχρι το 2027 για την Ευρωπαική Ένωση και αφορά μπλουζάκια, φούτερ, μπουφάν, σορτς, αθλητικές φανέλες, παπούτσια, καπέλα, τσάντες και σακίδια μεταξύ άλλων. Επίσης το έχει κατοχυρώσει για υπηρεσίες εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, αθλητικές δραστηριότητες, λειτουργία αθλητικών κατασκηνώσεων, αθλητική εκπαίδευση και προπόνηση στον τομέα του μπάσκετ.

Εκτός από σπουδαίος παίχτης ο Γιάννης Αντετοκούνμπο φροντίζει να «χτίζει» την εικόνα του και εμπορικά.

Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι εκτός από τον όρο «Greek Freak», που αποτελεί πλέον εμπορικό σήμα κατοχυρωμένο σε Ευρώπη και Αμερική στο όνομα του αθλητή, ο Έλληνας σταρ έχει ήδη στη διάθεσή του το εμπορικό σήμα “ANTETOKOUNBROS”, γνωστό από τα αντίστοιχα events, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το 2016 κατέθεσε αίτηση για αυτό το σήμα και στις ΗΠΑ, αλλά οι διαδικασίες είναι αρκετά χρονοβόρες και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τον Τζίντερ Μπογκντάλ που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο και κάποιες εταιρείες προσπάθησαν να κατοχυρώσουν δυο σήματα, το «THE GREEK FREAK» για το οποίο είχε κατατεθεί αίτηση κατοχύρωσης στις 29 Μαρτίου 2019 αλλά απορρίφθηκε στις 8 Μαϊου 2019 και το «GREEK FREAK» για το οποίο είχε κατατεθεί αίτηση στις 10 Νοεμβρίου 2017 αλλά απορρίφθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2019.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By