Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να εκθρονιστεί το δολάριο

Ενδεχόμενη αντικατάσταση του δολαρίου από άλλο νόμισμα θα μπορούσε φυσικά να συμβεί, αλλά είναι κάτι που θα χρειαζόταν μία διαδικασία που θα διαρκέσει δεκαετίες.

Το δολάριο είναι το κορυφαίο νόμισμα το οποίο χρησιμοποιούν οι κεντρικές τράπεζες και το διεθνές εμπόριο. Και σύμφωνα με τη Morgan Stanley, παρά τις προσπάθειες και τη ρητορική – ειδικά από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα – αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

Η επενδυτική τράπεζα έδωσε απάντηση στους φόβους ότι το δολάριο θα μπορούσε να αντικατασταθεί από το Κινεζικό γουάν ή το Ιαπωνικό γιεν. Ακόμα και στο ενδεχόμενο τα εν λόγω νομίσματα να χρησιμοποιηθούν από αναδυόμενες οικονομίες για να αντικαταστήσουν το αμερικανικό νόμισμα.

Ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος της Morgan Stanley έδωσε απάντηση στο ερώτημα με μία ερώτηση: ποιο νόμισμα θα θέλατε να έχετε στην κατοχή σας αν κατέρρεαν οι αγορές; φυσικά, η απάντηση είναι το δολάριο, καθώς έχει αποδειχτεί τις τελευταίες δεκαετίες ότι είναι το πιο ανθεκτικό νόμισμα σε οποιαδήποτε αναταραχή.

Οι λόγοι είναι τρεις:

1.το γουάν δε διαθέτει αρκετή ρευστότητα για να προκαλέσει το δολάρια.

Το Κινεζικό γουάν, το οποίο οι Κινέζοι αξιωματούχοι θέλουν να δείξουν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει την πρωτοκαθεδρία δολαρίου δεν έχει σε καμία περίπτωση τη ρευστότητα του δολαρίου. Αυτό, εν μέρει, οφείλεται και στους περιορισμούς του Πεκίνου στο νόμισμά του, που έχει ως συνέπεια να υπάρχουν περιορισμοί στην ποσότητα των γουάν που μπορεί να βγάλει κάποιος από τη χώρα.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πάρα πολλές ανησυχίες σχετικά με την πορεία της Κινεζικής οικονομίας, την επιβράδυνση της ανάπτυξης, τη διολίσθηση της καταναλωτικής ζήτησης, αλλά και τη συνεχιζόμενη κρίση στον κατασκευαστικό τομέα.

2. οι ανησυχίες για το χρέος των ΗΠΑ δεν επηρεάζουν το δολάριο

Αυτοί που «βλέπουν» κατάρρευση του δολαρίου, υποστηρίζουν ότι βασική αιτία είναι το διαρκώς αυξανόμενο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ. Ήδη φέτος το χρέος άγγιξε το ποσό – ρεκόρ των 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, αυτό δε δείχνει να επηρεάζει καθόλου την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο αμερικανικό νόμισμα, δεδομένου ότι συνεχίζει να θεωρείται ένα “ασφαλές καταφύγιο”.

3. τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν βιώσιμη λύση

Για πολλούς, η εναλλακτική είναι τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin. Όμως, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο, λόγω των έντονων διακυμάνσεων τους. Είναι αδύνατο να εμπιστευτείς ένα νόσμια που μπορεί να ενισχυθεί κατά 10% σε ένα μήνα ή να υποχωρήσει κατά 50% σε ένα εξάμηνο.

Τα κρυπτονομίσματα αυτή τη στιγμή προσφέρονται για ρυψοκίνδυνες επενδύσεις που θα μπορούσαν να αποδώσουν σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη, αλλά και τεράστιες απώλειες.

Ενδεχόμενη αντικατάσταση του δολαρίου από άλλο νόμισμα θα μπορούσε φυσικά να συμβεί, αλλά είναι κάτι που θα χρειαζόταν μία διαδικασία που θα διαρκέσει δεκαετίες.

By