Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025

Γιατί η κυβέρνηση έκανε πίσω με τις offshore; Όλο το παρασκήνιο!

Προηγήθηκαν πολύωρες δραματικές συσκέψεις και επικοινωνίες του ίδιου του πρωθυπουργού με κυβερνητικά στελέχη

tsipras-katrougalos-tsakalotos

Η κυβέρνηση το μεσημέρι της Τρίτης αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μία θεαματική αναδίπλωση μετά και από ένα τριήμερο “μαστίγωμα”, από σύσσωμη την αντιπολίτευση, μεγάλο μέρος του Τύπου, αλλά και ισχυρές δυνάμεις μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Αποφάσισε λοιπόν να πάρει πίσω την απαράδεκτη, όσο και ύποπτη για τη σκοπιμότητά της, διάταξη του πολυνομοσχεδίου, με την οποία επιτρεπόταν σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν offshore εταιρίες! Ανακοίνωσε δε ότι θα καταθέσει αύριο νέα τροπολογία στη Βουλή, με την οποία θα απαγορεύει την οποιαδήποτε συμμετοχή πολιτικών σε οποιαδήποτε ξένη εταιρία, offshore ή μη.

Προηγήθηκαν της σχετικής ανακοίνωσης από την Όλγα Γεροβασίλη, πολύωρες δραματικές συσκέψεις και επικοινωνίες του ίδιου του πρωθυπουργού με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, να υπολογιστεί η πολιτική ζημιά που υπέστη η κυβέρνηση, αλλά και να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα ώστε η αναδίπλωση να εμφανιστεί περίπου ως ακόμη μία “επιτυχία” του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί μεν από το απόγευμα της Δευτέρας, όταν διαπιστώθηκε ότι το θέμα δεν “μαζεύεται” με τίποτα, αλλά επιταχύνθηκαν όταν το πρωί της Τρίτης η κομματική εφημερίδα Αυγή κυκλοφόρησε με τίτλο “οφσάιντ με τις offshore”, κατακρίνοντας ευθέως την κυβέρνησης και ζητώντας την άμεση απόσυρση της διάταξης. Έγινε τότε αμέσως αντιληπτό ότι η διάταξη ήταν “νεκρή” και το μόνο που απέμενε αφορούσε στον τρόπο υποχώρησης της κυβέρνησης.

Μάλιστα, λίγο μετά το αναπάντεχο χτύπημα από την Αυγή, εμφανίστηκαν ακόμη και υπουργοί, όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που πήραν σαφείς αποστάσεις από την αμαρτωλή διάταξη και εμμέσως έθεταν θέμα απόσυρσης ή αλλαγής.

Τελικώς η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει πίσω “φωνάζοντας” και απειλώντας – άραγε ποιους; – ότι με τη νέα τροπολογία θα έχουν πρόβλημα κάποιοι από τους πολιτικούς της αντιπάλους. Η τακτική αυτή της κυβέρνησης δημιουργεί νέα ερωτηματικά, καθώς όχι μόνο παραδέχεται πλέον σαφώς ότι η πρώτη διάταξη ήταν προβληματική, αλλά εμφανίζεται να θεωρεί ότι υπάρχουν θέματα με πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία όμως επέλεξε να μην κάνει τίποτα αρχικά, αλλά θα… κάνει τώρα, υπό το βάρος της σκληρής κριτικής που υπέστη.

By