Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Γιατί ο Γουόρεν Μπάφετ μισεί τόσο πολύ το bitcoin;

Εάν υπάρχει ένας σημαντικός άνθρωπος του παγκοσμίου συστήματος της οικονομίας και των επενδυτών που μισεί το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα, αυτός είναι σίγουρα ο Γουόρεν Μπάφετ.

Ο 92χρονος θρύλος των επενδύσεων (καθώς είναι στον χώρο από τα 11 του χρόνια και κερδίζει επί δεκαετίες τον S&P500 σε αποδόσεις) και επικεφαλής της Berkshire Hathaway, επιμένει, με κάθε ευκαιρία, να προειδοποιεί τους επενδυτές ότι θα χάσουν τα λεφτά τους εάν τα τοποθετούν στα cryptos. Γιατί τα μισεί, λοιπόν, τόσο πολύ;

Η απάντηση βρίσκεται στην κουλτούρα του χρήματος (αλλά και της ζωής) που έχει ο Μπάφετ. Με net worth που ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Μπάφετ διασκεδάζει περισσότερο με τις επενδύσεις αυτές καθεαυτές, παρά με τον πλούτο και ιδιαίτερα με την επίδειξή του. Του αρέσει να πηγαίνει με το αυτοκίνητό του στο γραφείο, να διαβάζει τις εφημερίδες, να συναντά τους φίλους του στα McDonald’s. “Πάντα”, εξηγεί, “ήθελα να γίνω πλούσιος αργά. Και διασκεδάζω πολύ στην πορεία”.

Αυτή ακριβώς η κουλτούρα είναι αντίθετη με αυτό που βλέπει ο Μπάφετ στο bitcoin και τα άλλα cryptos: Μιλώντας στο CNBC, ο “Νέστορας” των επενδυτών χαρακτήρισε τα κρυπτονομίσματα “κουπόνι τζόγου” και τα παρομοίωσε με τη ρουλέτα: «(Το bitcoin) δεν έχει καμία αξία, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να θέλουν να παίξουν ρουλέτα», είπε και εξήγησε ότι θα μπορούσατε να περάσετε την υπόλοιπη ζωή σας περιστρέφοντας τον τροχό της ρουλέτας επειδή παρουσιάζουν τους νικητές και οι άνθρωποι ενθουσιάζονται με αυτό. Αλλά γι’ αυτό οι κουλοχέρηδες κάνουν πολύ θόρυβο χωρίς να πληρώνουν.

Οι άνθρωποι έχουν ένα ένστικτο να παίζουν, κάτι που κάνει τους επενδυτές να συρρέουν στα κρυπτονομίσματα. Η κατανομή στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων απλώς «τρώει τα χρήματά σας», είπε ο Μπάφετ και πρόσθεσε:«Η παρόρμηση για συμμετοχή σε κάτι που μοιάζει με εύκολο χρήμα είναι ανθρώπινο ένστικτο».

Ο επικεφαλής της Berkshire Hathaway, ο οποίος έκανε την πρώτη του επιτυχημένη επένδυση στα 11 του χρόνια έχει… ορκιστεί ότι “ποτέ δεν θα αποκτήσω θέση στα κρυπτονομίσματα” (αν και το έκανε εμμέσως, τοποθετούμενος στη Nubank), καθώς “μπλέκω μόνο με πράγματα που ξέρω γι’ αυτά”, προβλέπει ότι τα cryptos “θα έχουν κακό τέλος”. Και ότι “αν μου πρόσφεραν όλα τα bitcoin του κόσμου για 25 δολάρια, δεν θα τα αγόραζα”. “Ποντικοφάρμακο”, χαρακτηρίζει τα κρυπτονομίσματα ο Μπάφετ, εξηγώντας ότι είναι ένα μη παραγωγικό asset χωρίς μοναδική αξία: “Δεν θα αγόραζα ποτέ, επειδή, τι θα μπορούσα να κάνω με αυτά; Θα έπρεπε να τα ξαναπουλήσω, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο”.

Εν κατακλείδι, ο θρυλικός επενδυτής έχει πει ότι “ο πρώτος κανόνας μιας επένδυσης είναι να μη χάσεις (λεφτά). Και ο δεύτερος κανόνας μιας επένδυσης, είναι να μην ξεχνάς ποτέ τον πρώτο κανόνα”. Ο Μπάφετ, λοιπόν, θεωρεί ότι τα κρυπτονομίσματα θα σπάσουν… αυτούς τους δύο επενδυτικούς κανόνες του. Γι’ αυτό και από πολύ νωρίς έχει αναγορευθεί στον μεγαλύτερο, ίσως, εχθρό των κρυπτονομισμάτων. Θα αποδειχθεί ότι έχει δίκιο, ή όχι;

By