Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020

«Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει μείωση αμυντικών δαπανών;»

Το συγκεκριμένο ερώτημα εκφράζει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian

gaza stratos

«Γιατί η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιέζει για μεγαλύτερη μείωση αμυντικών δαπανών;», διερωτάται ο Guardian σε νέο δημοσίευμά του για την χώρα μας, τονίζοντας πως η Αθήνα δεν βιάζεται να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές το θέμα, ούτε όμως και η Γερμανία.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ανάμεσα στα μέτρα που η κυβέρνηση Τσίπρα πρότεινε στους εκπροσώπους των Θεσμών τη Δευτέρα είναι και περικοπές της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες, κάτι που αντιστοιχεί σε περικοπή 5% από τον προϋπολογισμό για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της χώρας.

Σύμφωνα με τον Guardian, το ζήτημα αυτό εγείρει ένα σοβαρό ερώτημα, όπως το γιατί η αριστερή κυβέρνηση δεν πρότεινε νωρίτερα στους δανειστές μεγαλύτερες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό είναι κάτι που μάλλον δεν θα ήθελαν οι πιστωτές της Ελλάδας και κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία. Μάλιστα, για τη δεύτερη ο Guardian σημειώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξοπλισμών της, η Ελλάδα το προμηθεύεται από τη Γερμανία.

Πάντως, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι δεν θα ήταν εύκολο για τον Αλέξη Τσίπρα να προωθήσει περαιτέρω μείωση αμυντικών δαπανών, λόγω της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και τον «εθνικιστή» τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Guardian υπογραμμίζει επίσης ότι η Ελλάδα ξοδεύει σε στρατιωτικές δαπάνες ποσά επιπέδου ΗΠΑ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By