Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γιατί τα Wendy’s δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα

Πώς ένα μικρό εστιατόριο απο την Ολλανδία καταφέρνει να κρατήσει τα Wendy’s εκτός Ελλάδας και Ευρώπης.

Δύσκολα θα έρθει στην Ελλάδα η διάσημη αλυσίδα ταχείας εστίασης Wendy’s. Αιτία είναι ένα μικρό εστιατόριο που βρίσκεται στην Ολλανδία.

Το ολλανδικό εστιατόριο διαθέτει μόλις δύο τραπέζια για να καθίσουν οι πελάτες του και έχει καταφέρει να κρατήσει μακριά από το Άμστερνταμ, αλλά και από ολόκληρη την Ευρώπη, μαζί και την Ελλάδα, τη διάσημη αλυσίδα fast food Wendy’s.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του thrillist.com, αντί για milkshakes και προσφορές του τύπου… 4 burgers για 4 ευρώ, που συνηθίζεται να βλέπουμε σε μεγάλες αλυσίδες fast food παγκοσμίως, οι επισκέπτες του ολλανδικού εστιατορίου – που φέρει επίσης την ονομασία Wendy’s – στην πόλη Χους (Goes), δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε μενού όπως τα Frikandel Speciaal, Bitterballen, καθώς και σε κάτι που ονομάζεται «smulrol».

Και αντί για το γνωστό λογότυπο με το κοριτσάκι με τις κοτσίδες και τα κόκκινα μαλλιά, οι επισκέπτες αυτού του μικρού εστιατορίου συναντούν τον Albert van der Hoek πίσω από το ταμείο. Έναν υπεύθυνο καταστήματος που καπνίζει το ένα τσιγάρο μετά το άλλο.

s

Η ευρωπαϊκή εκδοχή του Wendy’s είναι ένα μικρό μαγαζί που ανήκει σε Ολλανδούς ναύτες που δεν «σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους» και είναι ο λόγος που η διάσημη αλυσίδα από την Αμερική δεν εκπροσωπείται στην Ευρώπη.

Το εντυπωσιακό είναι πως και οι δύο – ομώνυμες – επιχειρήσεις πήραν το όνομα τους από τις κόρες των ιδιοκτητών. Η μια έγινε αλυσίδα διεθνούς βεληνικούς και το άλλο έγινε το αγαπημένο ολοήμερο και ολονύκτιο στέκι νέων και όχι μόνο της πόλης Χους.

Όμως πώς καταφέρνει να κρατήσει την αμερικανική αλυσίδα γρήγορου φαγητού εκτός Ευρώπης;

Στην πραγματικότητα η «μεγάλη» Wendy’s έχει επιχειρήσει επανειλημμένα να κατοχυρώσει τα δικαιώματα του ονόματος στην Ευρώπη, καταθέτωντας αγωγές και εφέσεις κατά του ιδιοκτήτη του «μικρού» Wendy’s, Raymond Warrens, από το 1988, όμως μέχρι στιγμής τα δικαστήρια έχουν δικαιώσει τον Ολλανδό επιχειρηματία. Μάλιστα, ο Raymond Warrens, αρχικά, είχε κατοχυρώσει το όνομα μόνο για το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, όμως κατά την εγκαθίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη δεκαετία του ’90, τα δικαιώματα του στο συγκεκριμένο όνομα επεκτάθηκε σε όλη την ήπειρο.

s

H αρχή των προβλημάτων της διεθνούς αλυσίδας Wendy’s στην Ευρώπη ξεκίνησαν νωρίτερα.

Για την ακρίβεια, υπήρχαν καταστήματα της «μεγάλης» Wendy’s στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια των 70’s και των 80’s στη Γερμανία, την Ελλάδα και ακόμα και σε πόλεις όπως το Ρότερνταμ και οι Βρυξέλλες, όμως όλα έκλεισαν στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Τότε ήταν που η αμερικανική Wendy’s έχασε την κατοχύρωση του ονόματος της για την ευρωπαϊκή ήπειρο και τότε ήταν που άνοιξε το «παράθυρο» για τον Ολλανδό Raymond Warrens να χρησιμοποιήσει το ίδιο όνομα για το μαγαζί του.

Μερικά επιχειρήματα της διάσημης αλυσίδας γρήγορου φαγητού κατά του ολλανδικού καταστήματος είναι ότι «δεν αξιοποιεί» τις δυνατότητές του και του ονόματος στο μέγιστο, ή ότι γνώριζε για την ύπαρξη της μεγάλης αλυσίδας και κατοχύρωσε «επίτηδες» το όνομα όταν τα καταστήματα της έκλεισαν (παρότι εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν διαφημίσεις της, και το κοντινότερο κατάστημα βρισκόταν αρκετές πόλεις μακριά από την μικρή πόλη του Χους».

s

Από την πλευρά του ο Ολλανδός επιχειρηματίας αρνείται να πουλήσει ή να παραχωρήσει τα δικαιώματα του ονόματος στην αμερικανική αλυσίδα, λόγω αρχών αλλά και γιατί δεν θέλει να υποκύψει στις αξιώσεις ενός κολοσσού με «απειλητική» συμπεριφορά.

Το διακύβευμα είναι υψηλό για την Wendy’s International, καθώς ανταγωνιστές της όπως ταMcDonald’s και το Burger King έχουν κατακλύσει την Ευρώπη και θέλει και εκείνη το δικό της μερίδιο σε μια τόσο μεγάλη αγορά.

Όμως ο μόνος τρόπος να «κερδίσει» μια θέση στην Ευρώπη είναι αν ο Ολλανδός Raymond Warrens υποκύψει στις προτάσεις της, κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα διατεθειμένος να κάνει, αν σκεφτεί κανείς πως πρόσφατα άνοιξε και ένα δεύτερο μικρό κατάστημα στην παραλιακή πόλη Zierikzee και πλέον μπορεί να λέει και εκείνος ότι διαθέτει «αλυσίδα»!

By