Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γιατί το bitcoin κοιτάζει προς νέα ιστορικά υψηλά

Μεγάλη ώθηση δέχονται οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, με το bitcoin να ανέρχεται σε υψηλό άνω των δύο ετών, ξεπερνώντας την Τρίτη το φράγμα των 57.000 δολαρίων και σήμερα των 59.000. Η τελευταία φορά που η τιμή του bitcoin βρέθηκε πάνω από το επίπεδο των 57.000 δολαρίων ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021, όταν είχε αρχίσει η πρώτη φάση της διόρθωσης μετά τα ιστορικά υψηλά του Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Ο βασιλιάς των cryptos έχει καταφέρει ένα αξιοσημείωτο comeback και κοιτάζει πλέον το ιστορικό ρεκόρ των 68.000 δολαρίων, με φόντο το επερχόμενο halving. Για να καταρριφθεί το προηγούμενο ρεκόρ χρειάζεται να ενισχυθεί η τιμή του κατά σχεδόν 20%.

Το γεγονός ότι θεσμικοί επενδυτές βγάζουν από τα ταμεία τους μεγάλα ποσά και τα δεσμεύουν στο bitcoin, με στόχο να λάβουν θέση εν όψει του halving, προσφέρει σημαντική στήριξη. Η είδηση ότι η MicroStrategy προχώρησε σε μία ακόμα μεγάλη αγορά, περίπου 3.000 bitcoin έναντι 155 εκατ. δολαρίων, έδωσε αφορμή για νέα εκτίναξη των τιμών. Παράλληλα, οι εισροές κεφαλαίων στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στην τιμή spot του bitcoin (spot bitcoin ETFs) και το αναμενόμενο μέσα στον Απρίλιο halving του bitcoin είναι οι παράγοντες που, σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, μπορούν να συντηρήσουν το ράλι.

Η MicroStrategy είναι η εισηγμένη που έχει στην κατοχή της τα περισσότερα bitcoins. Συνολικά, διαθέτει περίπου 190.000 bitcoins, των οποίων η σημερινή αξία υπολογίζεται σε πάνω από 10,5 δισ. δολάρια. Η μετοχή της MicroStrategy έχει σημειώσει άνοδο άνω του 24% σε δύο ημέρες και 35% φέτος.

Το πανηγυρικό κλίμα έχει οδηγήσει σε άνοδο άνω του 11% το bitcoin και το Ethereum μόνο την τελευταία εβδομάδα. Το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα απέχει ακόμη πολύ από το ιστορικό υψηλό των 4.800 δολαρίων που σημείωσε επίσης τον Νοέμβριο του 2021. Από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών στα 3.250 δολάρια, το Ethereum χρειάζεται ώθηση 47% για να σημειώσει νέο ρεκόρ.

Σημασία έχει, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ότι το κλίμα στην αγορά των cryptos έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και η αγορά αναμένει εξελίξεις μέσα στο 2024, όπως το halving του bitcoin και η έγκριση των spot ethereum ETFs από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούνται bullish. Καθώς πλησιάζει το halving του bitcoin, εκτιμάται ότι οι επενδυτές προσπαθούν να τοποθετηθούν έγκαιρα για να ωφεληθούν από την άνοδο που περιμένουν μετά το event και οι εισροές-ρεκόρ στα spot bitcoin ETFs ενισχύουν την αισιοδοξία.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Reddit, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή το 2021 λόγω των επενδυτικών γκρουπ που σχεδίαζαν την ενίσχυση μετοχών που είχαν σορτάρει θεσμικοί επενδυτές, αλλά και την αγορά cryptos, ανακοίνωσε ότι έχει επενδύσει ένα μέρος της ρευστότητάς της στα ψηφιακά νομίσματα Bitcoin, Ethereum και Polygon.

Το bitcoin σημειώνει κέρδη 35% μέχρι στιγμής μέσα στο 2024 και 142% το τελευταίο δωδεκάμηνο. Το Ethereum, αντίστοιχα, ενισχύεται κατά 43% φέτος και κατά 100% τον τελευταίο χρόνο. Οι εξελίξεις στα δύο κορυφαία cryptos δείχνουν ότι η αγορά συνεχίζει να ωριμάζει. Το πρόσφατο ράλι έχει αποτέλεσμα να ξεπεράσει η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς τα 2 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά από τους πρώτους μήνες του 2022. Η αναμενόμενη έγκριση των πρώτων ETFs στο Ethereum θα αποτελέσει την αναγνώριση του ρόλου του στο μέλλον του οικοσυστήματος στον κόσμο του χρήματος. Η προοπτική της έγκρισης spot ETFs στο Ethereum είναι ο λόγος που το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα προέρχεται από τις ΗΠΑ.

By