Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020

Γυναικόπαιδα στην πλειονότητα τους οι πρόσφυγες που διασχίζουν τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ

Aποτελούν πλέον σχεδόν το 60% των προσφύγων και των μεταναστών

syrioi prosfyges - syntagma

Τα παιδιά και οι γυναίκες αποτελούν πλέον σχεδόν το 60% των προσφύγων και των μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα από την Ελλάδα προς Γευγελή στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τη UNICEF.

Όπως μάλιστα επισημαίνει η οργάνωση, είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, που υπάρχουν περισσότερα παιδιά και γυναίκες που μετακινούνται από ό,τι ενήλικες άνδρες.

Ειδικότερα, τα παιδιά αντιπροσωπεύουν σήμερα το 36% των ατόμων που διακινδυνεύουν το θαλάσσιο ταξίδι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι και μεγαλύτερος, καθώς πολλά παιδιά δεν δηλώνουν την ηλικία τους μέχρις ότου φθάσουν στον προορισμό τους.

«Οι επιπτώσεις αυτής της αύξησης του ποσοστού των παιδιών και των γυναικών που βρίσκονται σε κίνηση είναι τεράστιες – αυτό σημαίνει ότι περισσότερα βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, ειδικά τώρα το χειμώνα, και περισσότερα έχουν ανάγκη προστασίας στην ξηρά», δήλωσε η Μαρί Πιερ Πουαριέ, ειδική συντονίστρια της UNICEF για την προσφυγική και μεταναστευτική Κρίση στην Ευρώπη.

Από τον Ιούνιο του 2015, όταν οι άνδρες αποτελούσαν μέχρι και το 73% της μεταναστευτικής ροής, υπήρξε μια σημαντική άνοδος του αριθμού των παιδιών και των γυναικών που βρίσκονται σε κίνηση, τα παιδιά αντιπροσώπευαν τον ένα στους δέκα τον Ιούνιο του 2015 και τώρα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των προσφύγων και μεταναστών.

Αν και ο ακριβής αριθμός των ασυνόδευτων και χωρισμένων παιδιών που βρίσκονται σε κίνηση δεν είναι γνωστός, 35.400 ζήτησαν άσυλο στη Σουηδία, κυρίως νεαροί Αφγανοί, ενώ η Γερμανία έχει περισσότερους από 60.000 ασυνόδευτους εφήβους κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By