Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Γιώργος Κατρούγκαλος: Το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα

O υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος από την Καλαμάτα όπου βρέθηκε για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου έστειλε το δικό του μήνυμα. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γιάννη Τσιρώνη «ότι το Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο» είπε χαρακτηριστικά:

«Ακόμα κι αν ανήκει στο Λύκιο πέλαγος, αποτελεί μια οργανική ενότητα με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, έναν ενιαίο χώρο που αντικρίζει τις τουρκικές ακτές. Το δίκαιο της θάλασσας είναι σαφές ως προς το θέμα αυτό και δεν χωρά αντίλογο. Όπως όλα τα νησιά, λοιπόν, και το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική» και συνέχισε:

«Μολονότι γεωγραφικά και υδατογραφικά ανήκει στο Λύκιο πέλαγος, αυτό δεν έχει καμία σημασία ως προς την επήρεια της υφαλοκρηπίδας και δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα θέματα. Ούτε μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία αλλά η γεωγραφία δεν είναι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Η εθνική μας στάση δεν πρέπει να καθορίζεται ούτε από τη συγκυρία ούτε από ιδιοτέλειες κομματικές ή άλλες. Πρέπει να είμαστε πάντα σταθεροί σ΄αυτό που ήταν η εθνική μας γραμμή».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κλήθηκε να σχολιάσει και την προκλητική δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι μπορεί να μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί.

«Η Αγία Σοφία δεν είναι μόνο ένας μεγάλος ναός της Χριστιανοσύνης-ο μεγαλύτερος ναός για πολλούς αιώνες- είναι και ένα κτήμα της ανθρωπότητας. Έχει αναγνωρισθεί από την UNESCO, σαν τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οποιαδήποτε λοιπόν αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος δεν είναι μόνο προσβολή στο αίσθημα των χριστιανών, είναι και μια προσβολή στη διεθνή κοινότητα και στο διεθνές δίκαιο. Εμείς θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι ορθές δηλώσεις της 16ης Μαρτίου της τουρκικής ηγεσίας θα ισχύσουν και δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή του καθεστώτος αυτού», σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By