Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Γιούνγκερ: Δεν θα επιβληθούν κυρώσεις σε Γαλλία και Ιταλία

«Το να λέμε ξεκάθαρα με ποιον τρόπο και για ποιον λόγο δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις του Συμφώνου, είναι διαφορετικό από το να τιμωρούμε με κυρώσεις και διαδικασίες»

zan-klont-giouker

Μιλώντας στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» ο Γιούνκερ είπε ότι δεν θα τιμωρήσει Γαλλία και Ιταλία, εξηγώντας πως αυτές οι χώρες, παράλληλα, προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις, αν και όπως τόνισε, εκ μέρους κάποιων χωρών θα χρειασθούν επιπλέον προσπάθειες.

«Το να λέμε ξεκάθαρα με ποιον τρόπο και για ποιον λόγο δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις του Συμφώνου, είναι διαφορετικό από το να τιμωρούμε με κυρώσεις και διαδικασίες. Άλλωστε από την Ιταλία, την Γαλλία και το Βέλγιο λάβαμε επιστολές με σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την υπόθεση προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης σειράς εταιριών στο Λουξεμβούργο, ο Γιούνκερ ανέφερε πως δεν θέλουν να ζημιωθούν οι υπόλοιπες χώρες.

«Προσπαθήσαμε, σίγουρα, να πείσουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις να έλθουν στο Λουξεμβούργο. Ήταν βασικής σημασίας, για μας, να προσπαθήσουμε να διαφοροποιήσουμε την οικονομία μας», είπε και πρόσθεσε: «Αν γύριζα πίσω, θα έκανα τις ίδιες επιλογές, αλλά θα έδινα, ίσως, περισσότερο βάρος στις λεπτομέρειες της φορολογικής νομοθεσίας, η οποία δεν συμπεριλαμβανόταν στις κύριες αρμοδιότητές μου».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις επαφές του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματτέο Ρεντσι, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι «μιλά πολύ συχνά μαζί του στο τηλέφωνο και τον έχει συναντήσει επανειλημμένα».

«Σε κάποιες περιπτώσεις -ολοκληρώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν– πραγματοποιώ ταξίδια που δεν δημοσιοποιούνται, και για τα οποία δεν μιλώ, φυσικά, ούτε με τους δημοσιογράφους», ανέφερε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By