Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Γιούνκερ: Αλέξη περίμενε μέχρι αύριο

«Ο Τσίπρας θα στείλει την επιστολή στον Τουσκ το μεσημέρι, εκτός αν αλλάξει κάτι…»

tsipras - giounker

Δεύτερες σκέψεις επικρατούν πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου για το αίτημα σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ώστε να βρεθεί πολιτική λύση στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να υποβάλει το αίτημα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης. Ωστόσο, όπως πληροφορείται το iefimerida.gr, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ του συνέστησε «να περιμένει ως αύριο».

Κάτι που ερμηνεύεται από το Μαξίμου ως πρόθεση να εξευρεθεί πολιτική λύση. «Ο Τσίπρας θα στείλει την επιστολή στον Τουσκ το μεσημέρι, εκτός αν αλλάξει κάτι…» έλεγε κυβερνητική πηγή.

Θα ζητηθεί παρέμβαση ΗΠΑ προς ΔΝΤ

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες και με άλλους ηγέτες, ενώ προσπάθεια θα γίνει να υπάρξει παρέμβαση από πλευράς ΗΠΑ προς το ΔΝΤ για να αρθεί το αδιέξοδο.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού επιβεβαίωναν ότι διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων και όχι μόνο, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Πηγές από το Μαξίμου σημείωναν, πάντως, ότι «εκκρεμεί η συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», η οποία έχει μετατεθεί για αργότερα, και πως ο Αλ. Τσίπρας θα συνομιλήσει και με άλλους ηγέτες των «28» και κορυφαίους αξιωματούχους της Ε.Ε. Υπό το βάρος και των πληροφοριών ότι είναι μηδαμινές οι πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα Τσίπρα για Σύνοδο Κορυφής, οι κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι «υπάρχει περιθώριο να βρεθεί λύση και χωρίς Συμβούλιο Κορυφής».

Εισηγήσεις για «πλήρη ρήξη»

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει από το πρωί διαρκείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες προκειμένου να εξετάσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. «Έχουμε διαμηνύσει σε όλους ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε τίποτε επιπλέον, ας αναλάβουν και οι Ευρωπαίοι την ευθύνη για τη στάση του ΔΝΤ» έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες. Ορισμένοι μάλιστα εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό να έρθει σε «πλήρη ρήξη» εφόσον δεν υιοθετηθούν οι ελληνικές θέσεις -με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By