Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Γιούνκερ: «Οι φράχτες και τα τείχη δεν έχουν λύσει ποτέ προβλήματα»

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Κομισιόν για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

junker-giounker

Ενόψει της αυριανής έκτακτης δεκαμερούς Συνόδου Κορυφής για την προσφυγική κρίση στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση στις χώρες της ΕΕ να επιδείξουν αλληλεγγύη στο ζήτημα των προσφύγων.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στις σαββατιάτικες εφημερίδες του ομίλου Funke, οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των κρατών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις προσφυγικές ροές διά της «βαλκανικής οδού» καλούνται στην αυριανή σύνοδο «να συζητήσουν σχετικά με μια επειγόντως απαραίτητη επιχειρησιακή απάντηση στις παρούσες ανθρωπιστικές προκλήσεις και να αποφασίσουν για λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων».

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία και στενότερη συνεννόηση μεταξύ των χωρών στη περιοχή (σ.σ. των Βαλκανίων), ώστε να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι, όπως επισήμανε, «ορισμένοι Ευρωπαίοι χρειάστηκαν τόσο καιρό για να θυμηθούν ότι τα σύνορα, οι φράχτες και τα τείχη δεν έχουν λύσει ποτέ προβλήματα». Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρατήρησε ότι στο μεταξύ φαίνεται να έχουν αντιληφθεί οι πάντες ότι «αυτό το καθήκον είναι τόσο μεγάλο ώστε είναι δυνατόν να το διαχειριστούμε μόνο ευρωπαϊκά».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν απηύθυνε παράλληλα έκκληση για ενίσχυση της συνεργασία με την Τουρκία. «Με την Τουρκία πρέπει να συνομιλήσουμε και να συνεργαστούμε αν θέλουμε να επιλύσουμε την προσφυγική κρίση», διεμήνυσε.

Τέλος, επαίνεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την επιμονή που επιδεικνύει με στόχο τη διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος παρά τις δυσχέρειες και τις πιέσεις που δέχεται στη χώρα της.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By