Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Γιούνκερ: Μου αρέσει η Ελλάδα που είναι ευθυγραμμισμένη στον ευρωπαϊκό δρόμο

Θαυμάζω το κουράγιο του ελληνικού λαού και ειδικά των φτωχών

giounker

Το κουράγιο του Ελληνικού λαού «και κυρίως αυτών που είναι πιο φτωχοί από τους υπόλοιπους Έλληνες και Ευρωπαίους» εξήρε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον διάλογο που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο πριν την έναρξη της συνάντησής τους.

«Αυτο το οποίο κάνει η Ελλάδα δεν είναι ένα μήνυμα που οφείλει να καταβάλει στις Βρυξέλλες, είναι μια επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Χωρίς να αναφέρει ούτε μια φορά τη λέξη κυβέρνηση ή το όνομα του Αλέξη Τσιπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «Το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η δόση εκταμιεύεται και επομένως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για προγράμματα προσαρμογής».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «το βασικό θέμα (σ.σ. της επίσκεψής του) θα είναι το μεταναστευτικό. Και σε αυτό το θέμα θα πρέπει να τονιστεί ότι η αλληλεγγύη θα πρέπει να είναι αμφίδρομη»

Αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015 ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι «ποτέ δεν συμμερίστηκα την παράλογη λογική η Ελλάδα να αποβληθεί από την Ευρώπη και γι” αυτό χρησιμοποίησα όλα τα μέσα για να αποφευχθεί το Grexit».

«Και τελικά εμείς ήμασταν αυτοί που νικήσαμε. Διοτί θα ήταν παράδοξο να εξαλειφθεί η Ελλάδα από τη ζώνη του Ευρώ. Εμείς τελικά νικήσαμε και η Ελλάδα στο εξής διανύει την αποσταση για να επιστρέψει στο δρόμο της ευημερίας και μένα αυτή η Ελλάδα μου αρέσει, αυτή που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη στην ευρωπαϊκή πορεία».

Εξέφρασε, δε, την ευχαριστία του προς τον Προκόπη Παυλόπουλο «γιατί με στηρίξατε στην προσπάθεια αυτή. Ήταν πολύ σημαντικό να γνωρίζω ότι ο πρώτος των Ελλήνων ήταν μαζι μου».

Η Ελλάδα να κάνει περισσότερα για την υποδοχή των προσφύγων

Με αφορμή το θέμα της προσφυγικής κρίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «η Ευρώπη οφείλει να είναι αλληλέγγυα στην Ελλάδα που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην κρίση. ΆΛλωστε η Ελλαδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες στο θέμα το μεταναστευτικό»

Ωστόσο συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθεις ως προς την υποδοχή των προσφύγων»

Και συμπλήρωσε «καρφώνοντας» τη στάση του Βερολίνου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην Ελλάδα: Είναι ένα καθηκον εξαιρετικά βαρύ και επαχθές και δεν μπορώ να διδάξω κανένα μάθημα. Άλλωστε στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά μαθήματα και δεν χρειάζεται να γίνουν και άλλα. Θα δω με την κυβέρνηση πώς οι προσπάθειες της Ελλάδας θα γίνουν πιο εποικοδομητικές.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και θα ήθελα να πράξει πραγματική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εκτελούνται και εφαρμόζονται σήμερα» συνέχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν και παραδέχθηκε «ότι δεν είναι απόλυτα αντικειμενικός όσον αφορά την Ελλάδα» αν και ζήτησε οι φράσεις του να μην αντιμετωπίζονται μεμονωμένα αλλά εντασσόμενες σε ένα πλαίσιο.

«Αύριο τα μέσα του Βορρά θα γράφουν ότι ο Γιούνκερ κάνει ό,τι του ζητούν οι Έλληνες και πρόσφατα αυτό συνέβη με την περίπτωση της Γαλλίας οπου κάνουμε ό,τι κάνουμε επειδή πρόκειται για τη Γαλλία και είδα τους απέναντι να εξανίστανται επειδή ερμήνευσαν τη φράση μου εκτός πλαισίου. Αυτο το οποίο θα ήθελα να πω είναι ότι αγαπώ την Ελλάδα και τους Έλληνες και μου αρέσει να ισχυρίζομαι ότι εγώ είμαι αυτός που γνωρίζω καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα και τους Έλληνες» κατέληξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

(Visited 1 times, 1 visits today)