Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γιούνκερ: O Bαρουφάκης δεν κατανοεί την κατάσταση της χώρας του

Στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου συνέντευξη του ευρωπαίου Επιτρόπου

tsipras giounker2

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο πρακτορείο ειδήσεων MNI αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, επισημαίνοντας ότι σε μια ασυνήθιστη κίνηση ο Γιούνκερ άσκησε κριτική στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Πάντως ο Γιούνκερ επεσήμανε στη χθεσινή του συνέντευξη ότι υπάρχει η αυξανόμενη πεποίθηση πως μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να αποφευχθεί.

«Η εντύπωσή μου μετά τις συνομιλίες μου με αρκετούς συναδέλφους είναι ότι αυξάνεται η αίσθηση πως μια χρεοκοπία πρέπει να αποφευχθεί», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων. Και πρόσθεσε: «Από την άλλη, όλοι αυτοί με τους οποίους μίλησα επέμειναν ότι στη συμμετοχή (του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου). Δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ».

Παράλληλα ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι εμπιστεύεται τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Τον βρίσκω πολύ συμπαθητικό, πολύ εποικοδομητικό και έχω μια πολύ φιλική σχέση μαζί του», σχολίασε ο Γιούνκερ.

Παρόλα αυτά εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιμά ότι στο εσωτερικό του υπάρχει ένα μείγμα διαφορετικών τάσεων.

Σε ό,τι αφορά τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο Γιούνκερ σχολίασε ότι «δεν βοηθά τη διαδικασία. Ο Βαρουφάκης είναι ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας που είναι αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα. Δεν δίνει την εντύπωση ότι το κατανοεί».

Μιλώντας στο MNI ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε επίσης τις απόψεις του σχετικά με τις υποχωρήσεις που θα πρέπει να κάνουν τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές της προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο το ΔΝΤ να συμμετέχει στην επίλυση της κρίσης.

Αρκετές γερμανικές εφημερίδες –όπως η Die Welt, η Frankfurter Allgemeine, η Suddeutsche Zeitung και το περιοδικό Spiegel– σχολιάζουν επίσης και τη χθεσινή πρόταση του κ. Βαρουφάκη σχετικά με την τακτοποίηση αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό, αλλά και την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι η Αθήνα πρόκειται να καταβάλει κανονικά τη δόση του δανείου προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου.

Στην περίπτωση που αυτό συμβεί, σχολίασε μια γερμανική πηγή σύμφωνα με τη Welt, θα ήταν «ένα ακόμη θετικό μήνυμα». Θα ήταν «ενθαρρυντικό, διότι αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα το έχει καταλάβει: χωρίς το ΔΝΤ δεν γίνεται», πρόσθεσε η ίδια πηγή.