Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γιούνκερ: «Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στο οικονομικό μέτωπο»

Την ίδια στιγμή, ξέσπασε κόντρα μεταξύ της Γερμανίας και των εταίρων της στο μέτωπο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2

donalnt tousk-polwnia

Χωρίς συμφωνία για κοινή εγγύηση καταθέσεων στην ευρωζώνη αλλά και με αιχμηρές διαφορές όσον αφορά την γερμανο-ρωσική συμφωνία για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των ηγετών.

Μήνυμα πως το 2016 η ευρωζώνη θα πρέπει να λάβει τις «δύσκολες αποφάσεις» που απαιτούνται για την τραπεζική ενοποίηση έστειλε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά τις συζητήσεις όπου τέθηκε επί τάπητος το σχέδιο της Κομισιόν για κοινή εγγύηση καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, πρόταση που βρίσκει κάθετα αντίθετη τη Γερμανία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι στη Σύνοδο δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στο οικονομικό μέτωπο, συμπληρώνοντας πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σε γερμανούς δημοσιογράφους πως «ξεκαθάρισε εκ νέου την γερμανική θέση», η οποία απορρίπτει κάθε μοντέλο κοινής ευθύνης για τις καταθέσεις υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς το Βερολίνο βλέπει το όλο σχέδιο ως προσπάθεια μεταφοράς των τραπεζικών λαθών που έγιναν στη Νότια Ευρώπη στις πλάτες του Βορρά.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει καταστήσει σαφές πως είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει ακόμα και τη δικαστική οδό ώστε να αποτρέψει την ιδέα της κοινής ευθύνης για αποταμιεύσεις στη νομισματική ένωση.

Κόντρα μεταξύ της Γερμανίας και των εταίρων της φαίνεται πως υπήρξε πάντως και στο μέτωπο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, συμφωνία οποία το Βερολίνο υπέγραψε με τη Ρωσία παρά τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι 28 στη Μόσχα. Η γερμανική στάση προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Ιταλίας – η οποία κατηγόρησε το Βερολίνο για εγωισμό – και ζήτησε τη συζήτηση του θέματος στη Σύνοδο.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Τουσκ υπογράμμισε ότι το πολύπλοκο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας θα «το λύσουμε ως Ευρώπη», κι όχι με βάση τις «διμερείς σχέσεις» μεταξύ κρατών ή με γνώμονα τα συμφέροντα ομάδων χωρών.

Υπό τη σκιά της προσπάθειας της Γερμανίας να προχωρήσει με τον αγωγό χωρίς τον έλεγχο των Βρυξελλών, ο κ. Τουσκ επισήμανε ότι όλα θα κριθούν βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, χωρίς «χάρες» σε κυρίαρχους παίχτες, όπως η ρωσική Gazprom.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου συμπλήρωσε όμως πως όλα τα κράτη-μέλη δέχτηκαν την αρχή της συλλογικής λήψης αποφάσεων.

By