Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γιούνκερ κατά Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ: «Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος»

Σαφή θέση υπέρ της Λευκωσίας πήρε ο επικεφαλής της Κομισιόν – Απάντηση ανάλογη των προκλήσεων, ζήτησε ο Νίκος Αναστασιάδης – Η ΕΕ πρέπει να έχει ενιαία θέση, είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της Κύπρου και κατά της Τουρκίας πήρε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

«Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος», είπε ο κύριος Γιούνκερ.

Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν ήδη καταδικαστεί επισήμως και από την Επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αναστασιάδης: Περιμένουμε αντίδραση της ΕΕ ανάλογη των προκλήσεων

Αντίδραση της ΕΕ στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ανάλογη του ειδικού βάρους της ΕΕ, ζήτησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την προσέλευσή του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

«Ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών γενικότερα, πολύ περισσότερο των κρατών μελών», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης.

Συνεχίζοντας, είπε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου «θα αναπτύξει τα όσα τελευταία συμβαίνουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα έχουμε την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΕ».

Σε ερώτηση για το αν θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ομολόγους του κυρώσεις κατά της Τουρκίας, απάντησε: «Αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια».

Τσίπρας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο

Στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ -θέμα το οποίο θα θέσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής από κοινού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη- αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που γίνεται στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας «αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο την Κύπρο. Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιάζεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της». Σε ερώτηση δημοσιογράφου, «κυρώσεις ή διπλωματία;», ο κ. Τσίπρας απάντησε «πρώτα πρώτα η διπλωματία».

Επιμένει η Άγκυρα: Θα στείλουμε και δεύτερο γεωτρύπανο, λέει ο Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του, ανακοίνωσε πως η Άγκυρα θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο εντός της κυπριακής ΑΟΖ. «Παρά τις εποικοδομητικές προσεγγίσεις η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με τον “τουρκοκυπριακό λαό” τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή», ανέφερε, ισχυριζόμενος ότι είναι καθήκον της Τουρκίας, ως εγγυήτριας δύναμης, να προστατεύσει τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” (Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου, όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος).

«Το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το άλλο μας γεωτρύπανο στην περιοχή και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Πλέον η περίοδος των σεισμικών ερευνών τελείωσε. Στέλνουμε και το δεύτερό μας γεωτρύπανο στην περιοχή». Το γεωτρύπανο “Πορθητής”, πάντως, θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ.

Με ποινικές διαδικασίες απαντά η Κύπρος

Από την πλευρά της Λευκωσίας, αναμένεται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, ώστε να υπάρξουν νόμιμες αντιδράσεις προκειμένου σε κάποιο στάδιο να επιβληθούν κυρώσεις σε δυο επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο είναι οι ποινικές διαδικασίες επί τη βάση του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου που κινεί η Κυπριακή Δημοκρατία, διότι έχει δικαιοδοσία εντός της ΑΟΖ της. Το δεύτερο επίπεδο είναι οι διαδικασίες που θα κινηθούν εντός της ΕΕ με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εάν βέβαια υπάρξει σχετική απόφαση για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

By