Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Γιούνκερ: Το Brexit χωρίς συμφωνία είναι πιθανό

Την άποψή του ότι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δύο ήμερες μετά τη συνάντησή του στο Λουξεμβούργο με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο πρόεδρος Γιούνκερ υπογράμμισε ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να επιθυμεί μια συμφωνία με την ΕΕ, αλλά όπως του υπογράμμισε ο Μπόρις Τζόνσον, το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία.

«Αυτό το ρίσκο είναι πιθανό» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, απευθυνόμενος στους Ευρωβουλευτές, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει και μια αιχμή για τον Μπόρις Τζόνσον και την απόφασή του να κλείσει τη Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ανοικτό και δραστήριο.

«Το ζήτημα του Backstop (σ.σ ο μηχανισμός για να αποφευχθεί η επαναφορά συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόριο Ιρλανδία), είναι το επιχειρησιακό σχέδιο για έναν πραγματικό πρόβλημα», δήλωσε ο πρόεδρος Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτός ο μηχανισμός έχει σκοπό την αποφυγή της επαναφοράς συνοριακών ελέγχων στην Ιρλανδία, τη διαφύλαξη της κοινής αγοράς και της θέσης της Ιρλανδίας σε αυτήν και την προστασία και τη διαφύλαξη της ειρήνης στη χώρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit, επανέλαβε ότι η «η ΕΕ είναι ανοικτή σε κάθε πρόταση από το ΗΒ και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε νυχθημερόν για μια λύση».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «το Backstop δεν είναι ιδεολογικό αλλά ένα πραγματικό ζήτημα […] τα τρόφιμα και τα προϊόντα που θα εισάγονται από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρειο Ιρλανδία δεν θα κυκλοφορούν μόνο στην ιρλανδική, αλλά και στη γαλλική, την πολωνική, τη γερμανική και τις άλλες αγορές.

Χρειαζόμαστε λοιπόν κανόνες για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των τροφίμων και των προϊόντων και συνεπώς την ασφάλεια των καταναλωτών».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να έχει διμερείς συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες κρατών – μελών της ΕΕ, με σκοπό να αποδεχθεί πλήρως την πρόταση της ΕΕ, αρκεί να βρεθεί ένα άλλο όνομα στη συμφωνία.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να επεξεργάζεται την ιδέα μετατροπής της Βόρειας Ιρλανδίας σε μια «ειδική οικονομική ζώνη» τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΕ.

Η ιδέα του Λονδίνου αφορά στη δημιουργία μιας ειδικής σχέσης ανάμεσα σε Βόρειο Ιρλανδία και Ευρωπαϊκή Ένωση που θα είναι διαφορετική από τη σχέση ανάμεσα στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα Financial Times, που επικαλείται πηγές που βρέθηκαν στη συνάντηση του Μπόρις Τζόνσον με τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και τον Μισέλ Μπαρνιέ στο Λουξεμβούργο, «ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας φέρεται να αρχίζει να κατανοεί την πολυπλοκότητα του ζητήματος της κοινής αγοράς.

Ο Μπόρις Τζόνσον άκουσε από την πλευρά της ΕΕ ότι η αποφυγή συνοριακών ελέγχων μόνο για τρόφιμα δεν αρκεί, καθώς μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα αγαθά που θα εισάγονται στην κοινή αγορά της ΕΕ».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By