Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Γκουαντάναμο: Ελεύθερος ακόμη ένας φυλακισμένος

Πρόκειται για τον 38χρονο Φάαεζ Μοχάμεντ Άχμεντ αλ Καντάρι από το Κουβέιτ

gouantanamo_

Ο Φάαεζ Μοχάμεντ Άχμεντ αλ Καντάρι από το Κουβέιτ, είναι ο τρίτος φυλακισμένος που παίρνει εξιτήριο από την αμερικανική στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο, το τελευταίο διάστημα.

Ο 38χρονος Καντάρι παρέμεινε στη φυλακή επί 13 χρόνια καθώς σε βάρος του υπήρχαν υποψίες ότι έκανε προπαγάνδα υπέρ της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ενδέχεται επίσης να υπήρξε «πνευματικός σύμβουλος» του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται το πότε ακριβώς θα επιστρέψει ο Καντάρι στο Κουβέιτ.

Η Επιτροπή Περιοδικών Αναψηλαφήσεων, που είναι αρμόδια για να εξετάζει τα αιτήματα αποφυλάκισης, είχε αποφανθεί τον Σεπτέμβριο ότι ο Καντάρι δεν αποτελούσε πλέον κίνδυνο για τις ΗΠΑ και δεν ήταν αναγκαίο να συνεχιστεί η κράτησή του.

Με την αποφυλάκιση του Κουβεϊτιανού θα απομείνουν 104 κρατούμενοι στη στρατιωτική φυλακή, την οποία είχε υποσχεθεί ότι θα έκλεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει καταφέρει να κάμψει την αντίσταση του Κογκρέσου, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, ώστε να υλοποιήσει τη δέσμευσή του.

By