Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Γνωμοδότηση ΕΚΤ: Επικίνδυνα κενά στη ρύθμιση για την προστασία της α΄κατοικίας

Ο Γ.Βαρουφάκης είχε ζητήσει την άποψη της ΕΚΤ για το προσχέδιο του νόμου

varoufakis-ypourooo

Το ελληνικό προσχέδιο του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ξεπερνά τα όρια της προστασίας των προσώπων με χαμηλά εισοδήματα και πιθανώς να ενθαρρύνει κάποιους να προβούν σε ηθελημένη στάση αποπληρωμής των δανείων τους, αναφέρει γνωμοδότηση της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης είχε ζητήσει την άποψη της ΕΚΤ για το προσχέδιο του νόμου, το οποίο έχει ως στόχο του να προστατεύσει τους υπερχρεωμένους πολίτες από το να χάσουν την κύρια κατοικία τους- μια δέσμευση που έχει λάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, που προέκυψε από την κρίση χρέους της χώρας.

Το προσχέδιο του νόμου προβλέπει προστασία για τις πρώτες κατοικίες των οποίων η αξία φτάνει τις 300.000 ευρώ, με τους ιδιοκτήτες τους να μην έχουν ετήσιο εισόδημα που ξεπερνά τις 50.000 ευρώ ετησίως.

Επίσης τίθεται ένα ανώτατο όριο 500.000 ευρώ για την συνολική περιουσία του δανειζόμενου, του οποίου οι καταθέσεις και τα ρευστοποιήσιμα πάγια να μην ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.

Αυτοί οι όροι είναι σαφέστατα πιο επωφελείς για τους δανειολήπτες, σε σχέση με τον προηγούμενο σχετικό νόμο, του οποίου η ισχύ έληξε στα τέλη του περασμένου έτους.

Αυτός προέβλεπε προστασία για αξία ακινήτου μέχρι 200.000 ευρώ, ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ και συνολική περιουσία του δανειολήπτη μέχρι 270.000.

«Τα ευρύτερο πεδίο επιλογής των δανειοληπτών, ξεπερνά την προστασία των ευάλωτων και χαμηλού εισοδήματος οφειλετών, αντίθετα εμπεριέχει τον ηθικό κίνδυνο να δημιουργήσει σε «χρεοκοπίες στρατηγικής», υπονομεύοντας την κουλτούρα της εξόφλησης των χρεών και της μελλοντικής πιστωτικής ανάπτυξης, αναφέρει η ΕΚΤ.

By