Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Goldman Sachs: Θετικές οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στα stress tests

«Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα καλύτερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα»

goldman_sachs640

Θετικά αποτιμά η Goldman Sachs σε σημερινή έκθεσή της τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας μάλιστα πως πρόκειται για ένα «αναμφισβήτητα ένα καλύτερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα».

Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο διεθνής οίκος, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα έχουν αντισταθμίσει ελάχιστα μέχρι στιγμής την υποαπόδοση των τραπεζικών μετοχών της Ελλάδας που πυροδότησε η νέα αναζωπύρωση της πολιτικής αβεβαιότητας στην χώρα.

Όπως σημειώνει η επενδυτική τράπεζα, και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες πέρασαν τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ χωρίς να χρειαστεί να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια. “Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς καλύτερο ψν εκτιμήσεων, καθώς το 20-33% των επενδυτών που είχαν λάβει μέρος σε δημοσκόπησή μας ανέμεναν πως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα αποτύχουν”, σημειώνει χαρακτηριστικά η Goldman Sachs.

Όπως αναφέρει, το κεφαλαιακό έλλειμμα των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε από τα 8,7 δις. ευρώ στα 2,7 δισ. ευρώ μετά τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης για να μηδενιστεί μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των σχεδίων αναδιάρθρωσης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Διευκρινίζει μάλιστα πως στα αποτελέσματα δεν έχει συνυπολογιστεί και η θετική επίπτωση από τον αναβαλλόμενο φόρο.

Επίσης, η τράπεζα αναφέρει ότι οι προσαρμοσμένοι με βάση την αγορά δείκτες των ελληνικών τραπεζών εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα.

Τέλος η Goldman Sachs επιβεβαιώνει πως Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα παραμένουν στις top picks του οίκου (με σύσταση buy) με περιθώριο ανόδου 27-31% το επόμενο 12μηνο.

By