Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Goldman Sachs-Deutsche Bank: Προβλέψεις για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο

Παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την Goldman Sachs έως την Deutsche Bankπροβλέπουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, μετά την επιθετική στροφή της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι εκτιμήσεις αυτές προστίθενται σε μία σειρά νέων προβλέψεων στον απόηχο του αιφνιδιαστικού μηνύματος της ΕΚΤ την Πέμπτη για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την έξαρση του πληθωρισμού.

Οι οικονομολόγοι και στις δύο τράπεζες βλέπουν τώρα τριμηνιαίες αυξήσεις τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν για πρώτη φορά από το 2014. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο -0,5, ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Η ΕΚΤ αύξησε τελευταία φορά τα επιτόκια το 2011.

Ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα θα σήμαινε ακόμη συντομότερο τέλος των αγορών ομολόγων από ό,τι έχει προγραμματιστεί, δεδομένης της δηλωμένης πρόθεσης της ΕΚΤ να σταματήσει πρώτα αυτό το μέτρο τόνωσης.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs και της Deutsche Bank προβλέπουν ότι η αγορά χρέους θα τελειώσει τον Ιούνιο. Η Commerzbank, η οποία έχει κάνει την ίδια πρόβλεψη επιτοκίων για το 2022, τοποθετεί το τέλος των αγορών ομολόγων στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων των αναλυτών ακολουθεί τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης, όπου αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποκλείσει μια αύξηση επιτοκίων φέτος, όπως έκανε τους προηγούμενους μήνες, κόντρα στα “στοιχήματα” των επενδυτών.

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, οι αξιωματούχοι ανησυχούν «σε γενικές γραμμές» αφού τα στοιχεία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ένα απροσδόκητο ρεκόρ του πληθωρισμού. Μίλησε λίγο αφότου η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά τέταρτο της μονάδας που θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν ο διοικητής Andrew Bailey δεν είχε αντιταχθεί σε αυτήν.

Το Bloomberg Economics παρουσίασε την πρόβλεψή του για αύξηση των επιτοκίων έως τον Δεκέμβριο του 2022. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ φαίνεται έτοιμο να αλλάξει σημαντικά τα μηνύματά του στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Ενώ πολλοί οικονομολόγοι αλλάζουν τις προβλέψεις τους μετά τις παρατηρήσεις της Λαγκάρντ, ορισμένοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα υιοθετήσει μια πολύ πιο σταδιακή προσέγγιση. Για παράδειγμα, ο Holger Schmieding στην Berenberg παρουσίασε την πρόβλεψή του για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων έως τον Μάρτιο του 2023.

Επίσης, οι οικονομολόγοι της ABN Amro δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι θα συμβεί ούτε αυτό. Δεν προβλέπουν καμία αλλαγή στα επιτόκια από τον ορίζοντα προβλέψεων της ΕΚΤ, ο οποίος αυτή τη στιγμή διαρκεί μέχρι το τέλος του 2024.

«Παρόλο που οι πιθανότητες για αύξηση επιτοκίων φέτος έχουν σαφώς αυξηθεί σημαντικά, δεν αλλάζουμε τη βασική μας εκτίμηση προς το παρόν», δήλωσαν ο Nick Kounis και η Aline Schuiling, αμφότεροι  στην ABN Amro στο Άμστερνταμ, σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By