Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Goldman Sachs: Ο κορωνοϊός έφερε τα drones και στη Wall Street

Η Goldman Sachs, ο κορυφαίος σύμβουλος επιχειρήσεων στον κόσμο, συγκαταλέγεται μεταξύ των επενδυτικών τραπεζών που χρησιμοποιούν πλέον drones για να δώσουν στους πελάτες τους μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των εταιρειών που πρόκειται να πουλήσουν, σύμφωνα με τον Στέφαν Φέλντγκόϊς, επικεφαλής συγχωνεύσεων και εξαγορών της εταιρείας.

Αφού η πανδημία καθιστά μη ασφαλή τα ταξίδια καθώς επίσης και την οποιαδήποτε προοπτική φιλοξενίας υποψήφιων επενδυτών, τα τεχνολογικά αυτά αεροσκάφη χρησιμοποιούνται τώρα και για τη διεξαγωγή διαφόρων εικονικών περιηγήσεων, από λιμάνια μεταφοράς και σιδηροδρόμους σε χημικά εργοστάσια ακόμη και αποθήκες.

«Οι εικονικές περιηγήσεις δίνουν στους υποψήφιους αγοραστές την εμπιστοσύνη που χρειάζονται. Είναι λογικό όταν σκοπεύετε να επενδύσετε αγοράζοντας μια επιχείρηση, να θέλετε να δείτε, να αγγίξετε και να νιώσετε τι αγοράζετε.» υποστήριξε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του όπως μεταδίδει το CNBC.

Η χρήση των drones από τον μεγαλύτερο επενδυτικό σύμβουλο στον πλανήτη αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς η πανδημία έχει αναγκάσει να αλλάξει μια από τις πιο παλιές, τεχνολογικά ανθεκτικές πτυχές της Wall Street. «Πιστεύουμε ότι θα αλλάξει το τοπίο M&A για πάντα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η πανδημία έδωσε τέλος στις προσωπικές συναντήσεις και πάγωσε τα επαγγελματικά ταξίδια που θα σχετίζονταν με επενδύσεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές. Τώρα, οι προσφορές κλείνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσα από οθόνες, χρησιμοποιώντας απλώς γνωστά εργαλεία τηλεδιάσκεψης όπως η Zoom, η Cisco Webex και το Microsoft Teams.

Τα drones χρησιμοποιούνται πλέον ως υποκατάστατο των φυσικών περιηγήσεων καθώς δίνουν τη δυνατότητα ηχογραφημένων βίντεο και ζωντανών παρουσιάσεων διαφόρων χώρων.

Από τις εκατοντάδες συναλλαγές που έχει πραγματοποιήσει η Goldman κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περισσότερες από το 95% ολοκληρώθηκαν χωρίς καμία φυσική αλληλεπίδραση.

Η Goldman δεν είναι η μόνη τράπεζα επενδύσεων που χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία μπορεί ναι μεν να ξεκίνησε από τον στρατό αλλά ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιείται και σε διάφορους άλλους τομείς όπως είναι η παράδοση πακέτων ακόμη και η παρακολούθηση μεγάλων λευκών καρχαριών. Η JPMorgan Chase, η οποία έχει τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές αγορές κεφαλαίων στον κόσμο όσον αφορά στα έσοδά της, είναι μια ακόμη εταιρεία που έχει στηρίξει τις συμφωνίες της με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.

«Έχουμε αποδείξει τα πολλαπλά οφέλη από τα πλάνα που μας προσφέρουν τα drones», δήλωσε ο Έρικ Έιντεμ, βετεράνος τραπεζίτης της TKO.

«Η πανδημία κατέστη τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας αναγκαία και οι άνθρωποι φαίνεται πως είναι πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό καθώς πιστεύουν ότι παίρνουν μια καλύτερη αίσθηση της επιχείρησης που σκοπεύουν να αγοράσουν από νωρίς. Τα drone κοστίζουν περίπου 1.000 δολάρια ίσως και κάτι παραπάνω, αλλά οι τραπεζίτες συνήθως προσλαμβάνουν ειδικούς κάμεραμαν που χρεώνουν τουλάχιστον 10.000 δολάρια» υποστηρίζει.

Η τεχνολογική αλλαγή άλλαξε τον συνηθισμένο τρόπο της διαδικασίας M&A, σύμφωνα με τους τραπεζίτες. Στο παρελθόν, οι σύμβουλοι κέρδιζαν τουλάχιστον 5 δυνητικούς αγοραστές κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης της ομάδας μάνατζμεντ. Τώρα, δεδομένου ότι η διαδικασία είναι πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με το παρελθόν, οι τραπεζίτες της Goldman συνεργάζονται με διπλάσιους πλειοδότες, αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης επένδυσης.

Η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι πιθανό να έχει διαρκή επίδραση στα επαγγελματικά ταξίδια και ακόμη και στις ανάγκες στελέχωσης σε εταιρείες της Wall Street, ακόμη και μετά τη λήξη της πανδημίας. Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, δήλωσε αυτόν τον μήνα στο συνέδριο DealBook των New York Times ότι ο κορωνοϊός θα σταματήσει το 50% των επαγγελματικών ταξιδιών ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα συγκεντρωθούν ξανά 40 άτομα σε ένα δωμάτιο για να παρακολουθήσουν μια ομάδα μάνατζμεντ να κάνει παρουσιάσεις για σκύλους και πόνυ» δήλωσε τραπεζίτης του ομίλου.

«Για να βρεθούν 40 άτομα σε μία επαγγελματική συνάντηση, χρειάζεται να μπουν σε ένα αεροπλάνο, να ταξιδέψουν, να μείνουν όλοι σε ξενοδοχεία, και τελικά να πάνε σε μία συνάντηση που απλώς θα διαρκέσει πέντε ώρες και να επιστρέψουν. Τώρα, για την διεξαγωγή μιας τέτοιας συνάντησης χρειάζονται μόνοι οι πέντε ώρες από τα όσα αναφέρθηκαν χωρίς καν να χρειάζεται να φύγει κανείς από το σπίτι του.»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By