Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Goldman Sachs: «Όμηροι» των πολιτικών εξελίξεων οι ελληνικές τράπεζες

Η Goldman Sachs αναφέρει ότι οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα αυξάνουν την αβεβαιότητα

goldman sachs 4

«Όμηροι» των πολιτικών εξελίξεων χαρακτηρίζονται οι ελληνικές τράπεζες από την Goldman Sachs, σε σχετική ανάλυσή της με χθεσινή ημερομηνία, ενώ παράλληλα κόβει τις τιμές-στόχους λόγω των υψηλότερων βραχυπρόθεσμων ρίσκων.

Η Goldman Sachs αναφέρει ότι οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα αυξάνουν την αβεβαιότητα, ενώ η πολιτική ασυνέχεια είναι το βασικό ρίσκο. Τονίζει ότι οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών έχουν μειωθεί 29% και 9% από την ανακοίνωση (8 Δεκεμβρίου) και την επακόλουθη αποτυχία (29 Δεκεμβρίου) εκλογής προέδρου της δημοκρατίας.

«Οι οικονομολόγοι μας θεωρούν ότι η τρέχουσα μακροοικονομική αβεβαιότητα συνδέεται κατά κύριο λόγο με το ρίσκο της ασυνέχειας των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να περιλαμβάνει ενδεχόμενη αλλαγή της κυβέρνησης. Πιο σοβαρά σενάρια που αμφισβητούν την στήριξη της ΕΚΤ, φαίνονται λιγότερο λογικά σε αυτό το επίπεδο, ιδιαίτερα δεδομένης της συνολικής στήριξης για την ιδιότητα μέλους της ευρωζώνης».

Προσθέτει ακόμη ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου είναι δύσκολο να αντιστραφεί, αλλά βρίσκεται σε κίνδυνο η περαιτέρω πρόοδος. Η Goldman Sachs τονίζει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου έχει ισχυρές βάσεις, αλλά χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Οι δομικές αλλαγές της αγοράς, η σημαντική αναδιάρθρωση και οι ανακεφαλαιοποιήσεις, μπορεί να μην αντιστρέφονται εύκολα. «Ωστόσο, η βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης (τιμολόγηση και ροές) καθώς και οι τάσεις για την ποιότητα των assets υπόκεινται περισσότερο σε πολιτικές αποφάσεις».

Επισημαίνει ακόμη ότι η ευρωπαϊκή στήριξη παραμένει κλειδί για τις ελληνικές τράπεζες. «Οι οικονομολόγοι μας θεωρούν ότι παρά μια πιθανή αλλαγή της κυβέρνησης, υπάρχει ισχυρό κίνητρο για να βρεθεί μια κοινή λύση μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Πιο σοβαρά σενάρια, συμπεριλαμβανομένης και της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είναι πιθανό να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τις τράπεζες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εκτιμά ότι η τρέχουσα αποτίμηση των τραπεζικών μετοχών συνιστά μια ελκυστική αγοραστική ευκαιρία σε μια μακροπρόθεσμη επενδυτική θέση, αλλά αναμένει οι μετοχές να παραμείνουν ευμετάβλητες, αναμένοντας την έκβαση των γενικών εκλογών.

Για την μετοχή της Alpha Bank μειώνει την τιμή-στόχο στα 0,58 από την προηγούμενη των 0,70 ευρώ, για την Εθνική στα 2 ευρώ από τα 2,55 ευρώ, για την Πειραιώς στα 1,12 από τα 1,40 ευρώ και για την Eurobank στα 0,24 από τα 0,32 ευρώ.

 

By