Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Goldman Sachs: Πόσα κέρδισαν οι επιχειρήσεις που έχουν γυναίκες στο «τιμόνι»

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από την Goldman Sachs δείχνει ότι εταιρείες που τοποθετούν σε διοικητικές θέσεις γυναίκες σημειώνουν καλύτερη απόδοση σε σχέση με επιχειρήσεις των οποίων οι αντίστοιχες θέσεις καταλαμβάνονται από άντρες.

Στο «καλάθι» 600 ευρωπαϊκών μετοχών, εταιρείες με γυναίκες στο τιμόνι της επιχείρησης είδαν την τιμή της μετοχής τους να αυξάνεται περίπου 2,5% κατά μέσο όρο ετησίως σε σύγκριση με εταιρείες που έχουν λιγότερες γυναίκες στο δυναμικό τους, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Markets Insider.

Αξίζει να υπάρχει μεγαλύτερη γυναικεία παρουσία σε ηγετικές θέσεις επιχειρήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη της Goldman Sachs.

Στη νέα αυτή μελέτη, αφού εξετάστηκε η απόδοση των μετοχών των εταιρειών στον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 από την οικονομική κρίση του 2008, η τράπεζα διαπίστωσε ότι όσες επιχειρήσεις είχαν τοποθετήσει γυναίκες σε ηγετικές θέσεις τα πήγαν καλύτερα σε σύγκριση με επιχειρήσεις και εταιρείες των οποίων οι θέσεις αυτές είχαν δοθεί σε άντρες εργαζομένους.

Η Sharon Bell, αναλύτρια μετοχών από τη Goldman Sachs, ηγήθηκε της μελέτης και συνόψισε τα ευρήματά της σε άρθρο που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στους Financial Times.

«Το να έχεις μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών σε ανώτερες θέσεις συνεπάγεται χαμηλότερο κόστος των μετοχών, ισχυρότερη απόδοση της τιμής των μετοχών αλλά και χαμηλότερη μεταβλητότητα των μετοχών αυτών» υποστηρίζει η Bell.

«Ίσως οι γυναίκες εκφράζουν ποικίλες απόψεις και υιοθετήσουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις – στοιχεία που φαίνεται να οδηγούν τις επιχειρήσεις στην επιτυχία -. Με το να προσλαμβάνουν οι επιχείρησες άτομα και των δύο φύλων έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εντάξουν στο δυναμικό τους το μεγαλύτερο ταλέντο», δήλωσε η Bell.

Ανέφερε ωστόσο, ότι «το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες σημείωσαν αύξηση, δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από την παρουσία γυναικών σε ηγετικές θέσεις των επιχειρήσεων. Θα μπορούσε να είναι και αποτέλεσμα διαφόρων άλλων παραγόντων.»

Το ποσοστό των γυναικών – μελών διοικητικού συμβουλίου στις κορυφαίες 600 εταιρείες της Ευρώπης έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά ο αριθμός των γυναικών που λαμβάνουν διευθυντικές θέσεις δεν φαίνεται να αυξάνεται με την ίδια ταχύτητα, σύμφωνα με τη Goldman. Περίπου το 30% των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Stoxx 600 είναι γυναίκες, αλλά μόλις το 6% όλων των CEOs είναι γυναίκες.

Και ενώ ορισμένοι τομείς, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, του τομέα του τουρισμού, της υγειονομικής περίθαλψης και των οικονομικών, οι εργαζόμενες γυναίκες είναι περισσότερες σε σχέση με τους άνδρες, ωστόσο όλοι οι τομείς αυτοί συνολικά έχουν λιγότερες γυναίκες διευθυντές.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας εταιρείες των οποίων οι ηγετικές θέσεις είχαν δοθεί σε γυναίκες έτειναν να έχουν χειρότερη απόδοση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, από τα τέλη Φεβρουαρίου 2020 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, εταιρείες των οποίων τα διοικητικά συμβούλια απαρτίζονταν κυρίως από γυναίκες η απόδοσή τους μειώθηκε κατά 7% σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εταιρείες.

Η Bell υποστήριξε πως η πτώση αυτή θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών – τομές που πλήττεται περισσότερο εξαιτίας της πανδημίας. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις τείνουν να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών στο εργατικό δυναμικό τους.

Η Goldman Sachs δημοσίευσε για πρώτη φορά τη μελέτη με τίτλο “Womenomics: Europe Moving Ahead” στα μέσα Οκτωβρίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By