Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ: Χρειαζόμαστε τη πίεση από τις κινητοποιήσεις

Η κυβέρνηση, στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης, έδωσε μία σκληρή μάχη με τους θεσμούς

panagiotis rigas

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ασκούν έντονη πίεση στους θεσμούς και είναι απόλυτα υγιείς και απαραίτητες.

«Τη θέλουμε την πίεση αυτή, γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα και γιατί ενώ υπάρχει συμφωνία οι θεσμοί επιμένουν σε συγκεκριμένα ζητήματα» είπε ο κ. Ρήγας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση, στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης, έδωσε μία σκληρή μάχη με τους θεσμούς και διαπραγματεύτηκε όπως δεν είχε διαπραγματευτεί καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και τώρα, στη δεύτερη περίοδο, υλοποιεί τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε, το ίδιο καθήκον, όμως, έχουν και οι θεσμοί» σημείωσε.

«Όλες οι κοινωνικές ομάδες ας λάβουν υπόψη τους πως το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση, άρα υπάρχει δυνατότητα διαλόγου. Είναι πρωτοφανές να ζητά διάλογο ο πρωθυπουργός της χώρας ώστε να γίνουν αλλαγές και τροποποιήσεις και να μην υπάρχει ανταπόκριση» τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ο κ. Ρήγας υποστήριξε ότι υπάρχει, αφενός εκτεταμένη παραπληροφόρηση και αφετέρου κάποιοι προσποιούνται πως δεν γνώριζαν το «έγκλημα» που οι ίδιοι είχαν διαπράξει. «Ας μην ξεχνάμε πως η καταστροφή του ασφαλιστικού συντελείται από τη δεκαετία του ’70 και να μην μιλάμε τώρα για καταστροφή. Το τεράστιο πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να λυθεί» υπουγράμμισε και επεσήμανε πως η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση έχει στόχο να καλύψει το δημοσιονομικό κενό και θα το πετύχει με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Υπενθύμισε, μάλιστα, πως υπήρξε διάλογος με τους εργοδότες και «τους τιμά το γεγονός πως αποδέχτηκαν την αύξηση αυτή».

«Ο διάλογος, λοιπόν, δίνει τη δυνατότητα να λυθούν προβλήματα. Η προσπάθειά μας στο ασφαλιστικό έχει ως άξονά της την αναδιανομή, ώστε να ωφεληθούν εκείνοι που υπέφεραν περισσότερο τα προηγούμενα χρόνια» συμπλήρωσε και σημείωσε: «Οι αγρότες οφείλουν να μπουν στο διάλογο. Το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί, βρίσκεται προς διαβούλευση και άρα μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις».

Ερωτηθείς για την έκθεση γερμανικού κέντρου αναλύσεων ότι η Ελλάδα απέτυχε στη διαχείριση του προσφυγικού, ο κ. Ρήγας απάντησε πως δεν σχολιάζει κείμενα χωρίς θεσμική βάση. «Θα μείνω στις δηλώσεις θεσμικών παραγόντων, όπως του κ. Γιούνκερ που είπε πως η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα και προχωράει στους ρυθμούς που είχαμε συμφωνήσει. Τόσο ο κ. Γιούνκερ, όσο και ο κ. Αβραμόπουλος, ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο εξόδου μας από τη Σένγκεν και πως υπάρχουν κονδύλια που θα δοθούν για να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες που γίνονται στο προσφυγικό» είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, όμως, υπογράμμισε πως «η Νέα Δημοκρατία οφείλει να πάρει θέση σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις Βέμπερ για έξοδό μας από τη συνθήκη Σένγκεν, που αποτελεί μία άλλη μορφή Grexit». Επίσης, ανέφερε πως η Ελλάδα, παρά τα μεγάλα προβλήματά της, έχει αποτελέσει υπόδειγμα ανθρωπιάς και έχει τιμήσει τις αξίες και τα ιδεώδη που η ίδια η Ευρώπη φαίνεται να έχει χάσει τα τελευταία χρόνια. «Ας μας πει, λοιπόν, η ΝΔ αν στηρίζει τις δηλώσεις της ευρωομάδας της ή αν συντάσσεται με τα συμφέροντα της χώρας» τόνισε ο κ. Ρήγας.

(Visited 1 times, 1 visits today)