Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Guardian: Αυλαία για το ελληνικό δράμα όχι όμως και για τις δυσκολίες

Μετά από εννέα γεμάτα χρόνια οικονομικής κρίσης σκληρής λιτότητας και εναλλαγής τεσσάρων κυβερνήσεων το ελληνικό δράμα μοιάζει να τελειώνει αναφέρει ο βρετανικός Guardian σε σημερινό δημοσίευμά του υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τελειώνουν και οι δυσκολίες.

Η βρετανική εφημερίδα σε δημοσίευμά της επισημαίνει ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Ελλάδα ολοκληρώνει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της- εν αντιθέσει με την εν εξελίξει οικονομική κρίση της γειτονικής Τουρκίας. «Στις 20 Αυγούστου, τα μεσάνυχτα, η Αθήνα θα ανακτήσει την κυριαρχία της, μια στιγμή υπέρβασης για το ελληνικό έθνος όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα κατάφερε και πάλι να σταθεί στα πόδια της ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού μέσα στην εβδομάδα περιγράφοντας την τελευταία δόση ως την τελευταία πράξη του δράματος της κρίσης και τονίζοντας ότι πλέον μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα στην πρόοδο, την δικαιοσύνη και την ανάπτυξη.

«Αν κι έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ, οι πληγές της ελληνικής κρίσης παραμένουν βαθιές: αδύναμες τράπεζες, τεράστια ποσά που καθυστερεί να αποπληρώσει το Δημόσιο προς του ιδιώτες, σχεδόν καθόλου δημόσιες επενδύσεις και χρέος που φτάνει στο 180% του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο είναι το υψηλότερο στην ΕΕ» αναφέρει το δημοσίευμα.

Η ανάπτυξη επιστρέφει αν και με αργούς ρυθμούς, ο τουρισμός βρίσκεται σε άνοδο και τα επίπεδα της ανεργίας υποχωρούν. Τα επίπεδα ανάπτυξης της χώρας αναμένεται να κινηθούν στο 2% εφέτος και στο 2,4% του χρόνου, με τα νούμερα να είναι επαρκή για τις Βρυξέλλες ώστε να κάνουν λόγο για ένα success story.

«Χωρίς την οικονομική βοήθεια της Ευρώπης η Ελλάδα θα είχε καταρρεύσει και θα παρέμενε σε βαθύ οικονομικό και πολιτικό χάος για δεκαετίες» έγραψε ο Ευρωπαϊος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί σε μια επιστολή του που δημοσιεύτηκε στα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Παρόλα αυτά ο σκεπτικισμός παραμένει, τουλάχιστον στην πλευρά του ΔΝΤ. Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην περικοπή των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, βρίσκεται ακόμα αντιμέτωπη με σημαντικούς εξωτερικούς και εγχώριους κινδύνους. Η πρόσφατη συμφωνία για το χρέος είχε κάποια θετικά στοιχεία, τα οποία όμως δεν υποστηρίζονται από τις πολύ φιλόδοξες υποθέσεις σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ και την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει επί μακρόν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι περικοπές των δαπανών και οι δομικές μεταρρυθμίσεις- το τίμημα του προγράμματος διάσωσης των 288 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία- κατέστησε την Ελλάδα μια σκιά του προ κρίσης εαυτού της.

Η οικονομία έχασε το 26% της αξίας της με αποτέλεσμα το 1/5 του εργατικού δυναμικού της χώρας να μείνει άνεργο, την ώρα που 500.000 Έλληνες- οι πιο μορφωμένοι και καταρτισμένοι- έφυγαν από την χώρα, με κατεύθυνση κυρίως τις πλουσιότερες χώρες της ΕΕ.

Και οι δυσκολίες δεν τελειώνουν. Η αριστερή κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε μια σειρά φιλόδοξων στόχων. Η μεταμνημονιακή Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, ένας στόχος που έχει επιτευχθεί από ελάχιστες χώρες, και 2,2% ως το 2060.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Kevin Featherstone του London School of Economics, η ανάληψη τέτοιων δεσμεύσεων ισοδυναμούν με ένα αέναο καθαρτήριο. «Καμία άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη θα διάλεγε να ακολουθήσει αυτή την οδό», αναφέρει. «Η Ελλάδα σώθηκε υπό την έννοια ότι δεν ακολούθησε τον Αρμαγεδδώνα της εξόδου από το ευρώ, αλλά ο τρόπος της διάσωσης της είναι τόσο μειονεκτικός που δεν μπορούμε να μιλάμε για σωτηρία ή έξοδο από την κρίση», συμπληρώνει.

Η κρίση διήρκεσε τόσο πολύ ώστε πολλοί Έλληνες δεν μπορούν πλέον να ανακαλέσουν πώς είναι η χώρα τους «κανονική» ή οι τσέπες τους γεμάτες. Η μεσαία τάξη έχει πληγεί περισσότερο με φόρους που φτάνουν στο 70% του εισοδήματος τους. Οι αμφιλεγόμενες εισφορές ιδιοκτησίας έχουν προστεθεί στο ήδη υπερχρεομένο λογαριασμό.

Επί της ουσίας η περίφημη έξοδος δεν είναι παρά μια τυπική διαδικασία, αφού στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα », δήλωσε ο Στράτος Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. «Κάθε μέρα τα γραφεία της Ομοσπονδίας γεμίζουν από πολίτες που ζητούν συμβουλές. «Οι φόροι είναι τόσο υψηλοί που η νεότερη γενιά αρνείται να κληρονομήσει οικογενειακές κατοικίες εξαιτίας της επιβάρυνσης που θα έχει» συμπληρώνει ο κ. Παραδιάς μιλώντας στο Guardian. «Είναι καταστροφικό. Πέρυσι, 135.000 άνθρωποι κατέθεσαν δικαστικά έγγραφα δικαστηρίου μέσω των οποίων παραχωρούσαν το ακίνητό τους στο κράτος. Τέσσερις φορές περισσότεροι από ότι πέντε χρόνια πριν. Αυτός ο αριθμός μαρτυρά και την ιστορία της Ελλάδας» καταλήγει το δημοσίευμα

By