Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Guardian: «Η Ελλάδα παίζει για να χάσει»

«Ο Βαρουφάκης κινήθηκε ανάμεσα στην περιφρόνηση και το συμβιβασμό»

varoufakis-sin

«Η Ελλάδα παίζει για να χάσει» εκτιμά σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian ο αρθρογράφος της εφημερίδας Ανατόλι Καλέτσκι, βασίζοντας αυτή την εκτίμηση στη θέση του ότι η Ελλάδα έπαιξε νωρίς τα «καλά χαρτιά» και πλέον δεν μπορεί να μπλοφάρει.

Ο ίδιος δηλώνει ότι πλέον το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από κάτι που φαίνεται απίθανο, μια συμφωνία δηλαδή ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της ενώ κάνει λόγο ακόμη και για πιθανότητα παραίτησης της κυβέρνησης ή αντικατάστασης του Γιάννη Βαρουφάκη.

Για τον Καλέτσκι ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει το αντίθετο από ό,τι θα ανέμενε κάποιος, «παίζοντας» έτσι ανάμεσα στην επιθετικότητα και την αδυναμία.

«Η στρατηγική του είναι να κρατά ένα όπλο στο δικό του το κεφάλι και μετά να απαιτεί λύτρα για να μην τραβήξει τη σκανδάλη», γράφει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι δανειστές βλέπουν τη μπλόφα του.

Ο ίδιος αντιτάσσει στη στρατηγική Βαρουφάκη ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να επιμείνει στη διαγραφή χρέους και να απαιτήσει μετά υποχορώντας, παραχωρήσεις στη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις ή να επιλέξει από την αρχή μια λιγότερο επιθετική στρατηγική.

«Ομως, αντί να επιδιώξει με συνέπεια οποιαδήποτε στρατηγική, ο Βαρουφάκης κινήθηκε ανάμεσα στην περιφρόνηση και το συμβιβασμό, χάνοντας την αξιοπιστία και με τους δύο τρόπους», σημειώνει.

Προβλέπει δε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να αποδεχθεί σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ την ήττα του, να επανέλθει η χώρα σε ένα πρόγραμμα τύπου Τρόικα, απλά χωρίς τη λέξη «Τρόικα» ή να εφαρμόσει μονομερώς τις εξαγγελίες του προκαλώντας το κλείσιμο της στρόφιγγας από την ΕΚΤ.

Σημειώνει ότι αν τελικά η Ελλάδα συνθηκολογήσει, τότε αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και την παραίτηση της κυβέρνησης και την αντικατάσταση της από τεχνοκράτες που θα έχουν την έγκριση της Ε.Ε..

«Σε ένα λιγότερο τραβηγμένο σενάριο, ο Βαρουφάκης θα μπορούσε να αντικατασταθεί ενώ η υπόλοιπη κυβέρνηση θα επιβιώσει. Η μόνη άλλη πιθανότητα, αν και όταν αρχίσουν οι ελληνικές τράπεζες να καταρρέουν, θα ήταν η έξοδος από το ευρώ», καταλήγει ο Καλέτσκι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By