Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Guardian: Ποιοι ρώσοι και ουκρανοί ολιγάρχες πήραν κυπριακή υπηκοότητα

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις του Guardian για την υπόθεση με τις «χρυσές βίζες» και τα διαβατήρια της ΕΕ που φέρεται να παραχώρησε η Κύπρος σε Ρώσους ολιγάρχες και μέλη της ουκρανικής ελίτ που  κατηγορούνται για διαφθορά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η κυβέρνηση της Κύπρου έχει κερδίσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ από το 2013, παρέχοντας την υπηκοότητα στους ολιγάρχες και μαζί το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται σε όλη την Ευρώπη σε αντάλλαγμα επενδύσεις σε μετρητά. Περισσότερα από 400 διαβατήρια θεωρείται ότι έχουν εκδοθεί μέσω αυτού του προγράμματος μόνο το 2016.

Η λίστα με ονόματα που διέρρευσε και έχει στην κατοχή του ο Guardian περιλαμβάνει εξέχοντες επιχειρηματίες και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή. Ανάμεσά τους ένα πρώην μέλος του κοινοβουλίου της Ρωσίας, οι ιδρυτές της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ουκρανίας και ένας δισεκατομμυριούχος τυχερών παιχνιδιών. Ο κατάλογος αναδεικνύει τον ελάχιστα γνωστό αλλά εξαιρετικά κερδοφόρο κλάδο και θέτει ερωτήματα σχετικά με τους ελέγχους ασφάλειας που διενεργούνται στους αιτούντες βίζας από την Κύπρο.

Ενδεικτικά, αναφέρεται το πολύ γνωστό, από την σχέση του και με την Ελλάδα, όνομα του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, καθώς και αυτό του Ραμί Μακλούφ. Πρόκειται για τον ξάδελφο του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ της Συρίας, ο οποίος υπέστη για πρώτη φορά αμερικανικές κυρώσεις το 2008, για διαφθορά. Η Κύπρος του έδωσε την υπηκοότητα το 2010, χωρίς να είναι σαφής ο τρόπος και το αν ο έλεγχος ήταν πλήρης.

Ραμί Μακλούφ

Ραμί Μακλούφ

Υπενθυμίζεται ότι ο Ριμπολόβλεφ βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας πέρσι όταν το ιδιωτικό του τζετ συναντήθηκε με εκείνο της προεδρικής καμπάνιας του Τραμπ. Ο ίδιος διέψευσε ότι συνάντησε τον Τραμπ και έκανε λόγο για σύμπτωση.

Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ

Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ

Ένας άλλος ρώσος που φέρεται να έχει λάβει κυπριακή υπηκοότητα είναι ο Leonid Lebedev, πρώην μέλος της ρωσικού κοινοβουλίου και ιδιοκτήτης της Sintez Group. Η περιουσία του φέρεται να αγγίζει το 1,2 δισ. δολάρια.

Leonid Lebedev

Leonid Lebedev

Ένας άλλος είναι ο Alexander Ponomarenko, ρώσος βιομήχανος με περιουσία που φέρεται να αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με τον Guardian, o Ponomarenko φέρεται να πλήρωσε 350 εκατομμύρια για την ανοικοδόμηση ενός παλατιού, τις ανέσεις του οποίου απολαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

“Το 2016 πήρα κυπριακή υπηκοότητα μέσα από ένα επενδυτικό σχήμα, και τώρα είμαι πολίτης και των δύο χωρών” ανέφερε.

Alexander Ponomarenko

Alexander Ponomarenko

Μια άλλη περίπτωση είναι εκείνη του Gennady Bogolyubov και του συνεργάτη του Igor Kolomoisky, οι οποίοι ίδρυσαν την PrivatBank στη δεκαετία του 1990. Παρέμειναν βασικοί μέτοχοι μέχρι την εθνικοποίησή της από την ουκρανική κυβέρνηση το 2016.

Gennady Bogolyubov

Gennady Bogolyubov

Σύμφωνα με καταγγελίες της Ουκρανικής Κεντρικής Τράπεζας οι δύο συνεργάτες πήραν παρανόμως 4,2 δισ. από την PrivatBank. Δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Bogolyubov επιβεβαίωσε ότι έλαβε κυπριακό διαβατήριο το 2010. Εκπρόσωπος του Kolomoisky δήλωσε ότι και εκείνος έλαβε την κυπριακή υπηκοότητα.

Ο Nikita Mishin, ιδρυτής του Severstaltrans και πρώην μέλος του Συμβουλίου Ειδικών στη Ρωσία έλαβε επίσης κυπριακή υπηκοότητα το 2015.

Nikita Mishin

Nikita Mishin

Μια άλλη περίπτωση είναι εκείνη του Konstantin Stetsenko από την Invest Capital Ukraine, ο οποίος έλαβε την κυπριακή υπηκοότητα φέτος. Παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στον πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ποροσένκο.

Konstantin Stetsenko

Konstantin Stetsenko

Ο Konstantin Grigorishin είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της εταιρίας Energy Standard Group και σύμφωνα με το Forbes δεινός κολυμβητής και συλλέκτης έργων τέχνης. Φέρεται να έχει και εκείνος σχέσεις με τον Ποροσένκο, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Φέρεται και αυτός να έχει λάβει κυπριακή υπηκοότητα το 2010.

Konstantin Grigorishin

Konstantin Grigorishin

Σύμφωνα πάντα με τον Guardian, ο δισεκατομμυριούχος Teddy Sagi επίσης έλαβε κυπριακή υπηκοότητα το 2009. Μεγαλομέτοχος της εταιρίας στην οποία ανήκει η Camden Market. Είναι επίσης ιδρυτής της εταιρίας τυχερών παιγνίων Playtech.

Teddy Sagi

Teddy Sagi

Η Ana Gomes, βουλευτής στην Πορτογαλία, χαρακτήρισε τις λεγόμενες «χρυσές θεωρήσεις» ως «απολύτως ανήθικες και διεστραμμένες» και κατηγορεί την Κύπρο για την μυστικοπάθεια γύρω από τη λίστα. Αργότερα φέτος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει μια τροπολογία που υπέβαλε η Gomes απαιτώντας από τις χώρες να διεξάγουν εμπεριστατωμένους ελέγχους ασφαλείας στους αιτούντες «χρυσές βίζες».

Το 2013 η σημερινή κυβέρνηση της Κύπρου άρχισε να εφαρμόζει την πρακτική η οποία απαιτεί από τους αιτούντες να επενδύσουν 2 εκατ. ευρώ σε ακίνητα ή 2,5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες ή κρατικά ομόλογα.

Η Κομισιόν βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις κυπριακές αρχές σε σχέση με την νομοθεσία που παραχωρεί την κυπριακή υπηκοότητα (κράτους μέλους της ΕΕ) σε εξωκοινοτικούς επενδυτές, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως είπε, η Κύπρος τροποποίησε ήδη την νομοθεσία (που είναι σε ισχύ από το 2013) το 2014, μετά την συνεργασία που είχε με την Κομισιόν. Έκτοτε η Κομισιόν βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις κυπριακές αρχές για το θέμα.

By