Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Guardian: Πιθανή αναβολή του Brexit έως το 2021


Αναβολή έως το 2021 ενδέχεται να λάβει το Brexit σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζονται ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ, την ώρα που αυξάνεται η δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της Τερέζα Μέι στις διαπραγματεύσεις.

Μία μακρά παράταση της διαπραγματευτικής περιόδου λέγεται ότι εξετάζεται από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εάν το Βρετανικό Κοινοβούλιο εξακολουθήσει να απορρίπτει την συμφωνία της Μέι.

Αντικαθιστώντας την 21 μηνών περίοδο μετάβασης με επιπλέον χρόνο παραμονής ως μέλος της ΕΕ θα επιτρέψει τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξουν τα σχέδιά τους για την μελλοντική σχέση τους.

Η δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της Τερέζα Μέι για το Brexit ολοένα και αυξάνεται στις Βρυξέλλες, την ώρα που πηγές επισημαίνουν ότι η πιθανότητα εξόδου χωρίς συμφωνία ξεπερνά το 50%.

Η Ιρλανδία δεν μπορεί να αποδεχθεί μετά το Brexit την εφαρμογή ενός backstop που θα έχει χρονικό όριο ή μονομερή ρήτρα εξόδου, προειδοποίησε σήμερα από το Σαρμ ελ Σέιχ ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.

«Εχουμε κάθε διάθεση να συζητήσουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο εγγυήσεις που μπορεί να χρειάζονται ώστε να υπάρξει περισσότερε εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι το backstop, αν ποτέ εφαρμοσθεί, δεν θα είναι μόνιμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ιρλανδός πρωθυπουργός.

«Δεν παίζουμε chicken game, δεν παίζουμε πόκερ, απλώς υποστηρίζουμε την θέση μας, η οποία είναι σταθερή από την πρώτη ημέρα. Ενα backstop που περιλαμβάνει χρονικό όριο απλώς δεν είναι backstop, ούτε μία μονομερής ρήτρα εξόδου (του Ηνωμένου Βασιλείου από το backstop ) μπορεί να γίνει αποδεκτή από εμάς», είπε

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι υποσχέθηκε σήμερα ότι θα προσφέρει στους βρετανούς βουλευτές μία ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit μέχρι το αργότερο τις 12 Μαρτίου επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την έγκρισή τους επί ενός σχεδίου για την συντεταγμένη αποχώρηση της χώρας από την Ενωση στις 29 Μαρτίου.

Όμως, μετακινώντας την ημερομηνία της ψηφοφορίας στην βρετανική βουλή μέχρι μόλις 17 ημέρες πριν από την 29η Μαρτίου, η Μέι προκάλεσε τα πυρά της αντιπολίτευσης και των φιλοευρωπαίων βουλευτών της πλειοψηφίας που φοβούνται ότι θα βρεθούν μπροστά σε έναν εκβιασμό χωρίς περιθώρια αντίδρασης.

Άλλωστε, το σενάριο ότι η Μέι θα ωθήσει την κατάσταση έτσι ώστε να παγιδεύσει τους βουλευτές και να βρεθούν ενώπιον του διλήμματος: είτε έγκριση της συμφωνίας της, είτε έξοδος χωρίς συμφωνία.

Το Εργατικό Κόμμα θα συνεργασθεί με τους βουλευτές στο κοινοβούλιο για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Η Τερέζα Μέι θέτει την χώρα σε κίνδυνο εξαντλώντας ανεύθυνα τον χρόνο ώστε να αναγκάσει τους βουλευτές να επιλέξουν ανάμεσα στην κακή δική της συμφωνία και μία καταστροφική έξοδο χωρίς συμφωνία», έγραψε ο Κόρμπιν στο Twitter.

«Το Εργατικό Κόμμα θα συνεργασθεί με τους βουλευτές της Βουλή των Κοινοτήτων για την αποφυγή ενός Brexit, την άρση του αδιεξόδου και την εξασφάλιση υποστήριξης προς το εναλλακτικό μας σχέδιο».

Από την πλευρά της, η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Ιβέτ Κούπερ, η οποία έχει καταθέσει στο κοινοβούλιο τροπολογία για τον αποκλεισμό του ενδεχομένου Brexit χωρίς συμφωνία, δήλωσε ότι «η πρωθυπουργός δεν ενεργεί με υπευθυνότητα υπέρ του εθνικού συμφέροντος, αλλά οι βουλευτές όλων των πλευρών πρέπει να το πράξουν», καλώντας τους να ψηφίσουν την πρότασή της.

«Οι σημερινές δηλώσεις της πρωθυπουργού καθιστούν ακόμη σημαντικότερη την ανάγκη η Βουλή των Κοινοτήτων να ψηφίσει την πρότασή μας για να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε λίγη κοινή λογική στην διαδικασία αυτή», είπε.

Για τον Κιρ Στάρμερ, υπεύθυνο για το Brexit στο Εργατικό Κόμμα, οι σημερινές δηλώσεις της πρωθυπουργού «είναι το αποκορύφωμα της ανευθυνότητας και ομολογία αποτυχίας». Η Τερέζα Μέι «παίζει με τον χρόνο σε μία απέλπιδα προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές να επιλέξουν ανάμεσα στην συμφωνία της και σε μία έξοδο χωρίς συμφωνία».

Στις τάξεις της συντηρητικής πλειοψηφίας, ο βουλευτής Σαμ Γκίμαχ δήλωσε «σοκαρισμένος» από αυτό το «ντεραπάρισμα».

Και η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί περαιτέρω με τους τρεις υπουργούς που δήλωσαν χθες ότι τάσσονται υπέρ της αναβολής του Brexit, εάν δεν καταγραφεί καμία σημαντική πρόοδος αυτήν την εβδομάδα.

Οι τρεις προειδοποίησαν για τους κινδύνους μίας βρετανικής εξόδου χωρίς συμφωνία για την οικονομία και την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Τερέζα Μέι αρνείται να αποκλείσει το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία, διατηρώντας το ως διαπραγματευτικό όπλο/εκβιασμό απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By