Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Guardian: «Προϊόν κλοπής» τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η Ελλάδα τα θέλει πίσω

«Προϊόν κλοπής: Η Ελλάδα καλεί τη Βρετανία να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα». Με αυτόν τον τίτλο, ο Guardian επανέρχεται στο θέμα των Γλυπτών που έκλεψε ο Έλγιν.

«Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση -όπως και κάθε ελληνική κυβέρνηση- δεν πρόκειται να σταματήσει να διεκδικεί τα κλεμμένα» έγραψε η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, με την εφημερίδα να θυμίζει ότι οι Βρετανοί έχουν εκφραστεί σε δημοσκοπήσεις υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών.

Για την Αθήνα, και μόνο το γεγονός ότι ο Guradian επιλέγει να τοποθετήσει τη φράση «προϊόν κλοπής», τη θέση δηλαδή της ελληνικής κυβέρνησης όπως τονίζεται, στο ρεπορτάζ για τα γλυπτά του Παρθενώνα, λέει πολλά.

Το κείμενο της Έλενα Σμιθ στον Guardian εστιάζει στον εορτασμό για τα 11 χρόνια λειτουργίας του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, «χτίστηκε για να φιλοξενήσει το μοναδικό πράγμα για το οποίο συμφωνούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις: την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο».

Το περασμένο Σάββατο (20.06.2020) κατά τον εορτασμό των 11 ετών «η Αθήνα έκανε και πάλι λόγο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, χαρακτηρίζοντας παράνομη την κράτηση των αρχαιοτήτων από το Βρετανικό Μουσείο, ενάντια σε κάθε ηθική αρχή».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στην εφημερίδα Τα Νέα, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα ζητά συστηματικά -από το Σεπτέμβριο του 2003, όταν ξεκίνησε η κατασκευή του Μουσείου της Ακρόπολης- την επιστροφή των Γλυπτών διότι αποτελούν προϊόν κλοπής».

«Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση -όπως και κάθε ελληνική κυβέρνηση- δεν πρόκειται να σταματήσει να διεκδικεί τα κλεμμένα Γλυπτά τα οποία το Βρετανικό Μουσείο, ενάντια σε κάθε ηθική αρχή, συνεχίζει να κρατά παράνομα», δήλωσε. Η Ελληνίδα υπουργός, σημειώνεται, αναφέρθηκε στο διαχρονικό επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ότι η Αθήνα δεν διέθετε κάποιο αξιοπρεπή χώρο για να εκθέσει τα Γλυπτά καθώς και στο γεγονός ότι η στάση του έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την άποψη της βρετανικής κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Βρετανοί έχουν εκφραστεί υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών ενώ ο τρόπος με τον οποίο αποσπάστηκαν από τον Παρθενώνα ελέγχεται. «Είναι θλιβερό ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία του κόσμου να διοικείται ακόμα από απαρχαιωμένες, αποικιοκρατικές απόψεις», τόνισε.

Επιπλέον, «η ελληνική κεντροδεξιά κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει σθεναρά την επιστροφή τους, πριν τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ανεξαρτησία της. Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του, ότι ήταν έτοιμος να επιτρέψει να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας άλλες αρχαιότητες προκειμένου να εκτεθούν στο Λονδίνο, με αντάλλαγμα την επανένωση των Γλυπτών με ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Όπως αναφέρεται επίσης στο κείμενο του Guardian, «Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν να ασκηθεί σχετική πίεση και από την ΕΕ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας για το Brexit».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου έχει χαρακτηρίσει την απομάκρυνση των Γλυπτών από την Ελλάδα ως «δημιουργική πράξη».

«Όσοι επιθυμούν την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα, θεωρούν ότι η σχετική αίθουσα στο Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί το τέλειο αντίδοτο στη σκοτεινή αίθουσα όπου φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, αν και κλασικιστής που τρέφει μεγάλη αγάπη για την Αρχαία Ελλάδα, τάσσεται υπέρ της παραμονής των Γλυπτών στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι διασώθηκαν, ορθώς, από τον Έλγιν». Προ ημερών όμως, ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ότι τα Γλυπτά είχαν χαρακτηριστεί ως μια “καυτή πατάτα”».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By