Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Guardian: Στο έλεος των εγκληματιών οι μετανάστες στα κέντρα φιλοξενίας

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι μετανάστες πέφτουν θύματα εγκληματικών ομάδων.

o metanaston

Άλλο ένα άρθρο-κόλαφο για την κατάσταση στα κέντρα κράτησης μεταναστών, φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα Guardian, υποστηρίζοντας ότι οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι μετανάστες πέφτουν θύματα εγκληματικών ομάδων από Έλληνες και Αλβανούς που τους αντιμετωπίζουν, όπως γράφει, ως «ιδανικά θύματα για πορνεία, διακίνηση ναρκωτικών και δουλεμπόριο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι πληροφορίες για τις «ανησυχητικά επικίνδυνες καταστάσεις σε πολλές από τις εγκαταστάσεις για τους πρόσφυγες», φτάνουν σε μια στιγμή κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία τεσσάρων νέων κέντρων φιλοξενία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του υπερπληθυσμού.

Η εθελοντής αμερικανικής καταγωγής που εργάζεται στο καμπ Ελπίδα έξω από τη Θεσσαλονίκη, επισημαίνει: «Αν δεν γίνει τίποτα προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής αυτών των προσφύγων προβλέπω μεγάλη καταστροφή».

Η Helen Smith για τον Guardian, αναφέρει χαρακτηρηστικά: «Με 55 κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα η Ελλάδα έχει στην πράξη γίνει «μαύρη τρύπα» για τους πρόσφυγες αφού η ΕΕ και οι βαλκανικές χώρες έχουν κλήσει τα σύνορά τους προκειμένου να τους αποκλείσουν. Σε ιδιωτικές συζητήσεις αρκετοί Έλληνες αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι αριθμοί των μεταναστών αυξάνονται καθώς υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια ότι η συμφωνία που υπεγράφη πριν από 5 μήνες ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία είναι έτοιμη να καταρρεύσει».

Όπως λένε μετανάστες καθώς η αβεβαιότητα και ο θυμός για τις αργές διαδικασίες χορήγησης ασύλου αυξάνονται, οι ίδιοι μετατρέπονται σε εύκολους στόχους για τους εγκληματίες.

Πιο συγκεκριμένα, ένας 17χρονος από τη Συρία λέει: «Δεν είχα κάνει ποτέ μου ναρκωτικά και ξεκίνησε εδώ. Το στρατόπεδο πρώην Softex είναι τρομακτικό. Ζούμε σαν ζώα σε σκηνές κάτω από αφόρητη ζέστη. Οι Έλληνες και οι Αλβανοί έρχονται εδώ και κάνουν εμπόριο ναρκωτικών».

Τέλος ο 17χρονος από τη Συρία, αναφέρεται στην απουσία της αστυνομίας: » Δεν υπάρχουν καν. Βλέπουν τη διακίνηση ναρκωτικών, τα μαχαιρώματα, τους τσακωμούς και δεν κάνουν τίποτα. Δεν ενδιαφέρονται. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται».

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By