Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Guardian: Το πρώτο «μνημείο» κρίσης για την αριστερή κυβέρνηση

Αξιολόγηση των 100 πρώτων ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από Guardian

guardian

 

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βαδιζει στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας ακροβατεί πάνω σε μια λεπτή γραμμή, ανάμεσα σε ένα συμβιβασμού με την ευρωζώνη και στις κατηγορίες ότι υποκύπτει στην Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρει ο Guardian.

Καταγράφοντας δηλώσεις, οικονομολόγων, πολιτικών, καλλιτεχνών και σχολιαστών από την Ελλάδα, η βρετανική εφημερίδα  επιδιώκει να καταγράψει τα ζικ-ζακ στη σκακιέρα της νέας «αριστερής κυβέρνησης» στην Ελλάδα, υπό την ασφυχτική πίεση των εκβιασμών από τους δανειστές, καθώς επίσης και τις αντιδράσεις της εσωτερικής αριστερής αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ και τους ελιγμούς στις διαπραγματεύσεις.

Οι 100 πρώτες ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση συνδυάζονται με το πρώτο μνημείο της κρίσης. Είναι ένα γλυπτό που απεικονίζει έναν άνδρα ο οποίος κρεμιέται από τον χρηματοοικονομικό δείκτη που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Για τον Τάσο Νιφαδόπουλο, το νεαρό γλύπτη και δημιουργό του έργου, πρόκειται για ένα φόρο τιμής σε όσους ανθρώπους οδηγήθηκαν στο απονενοημένο διάβημα χτυπημένοι από την κρίση.

«Για το μοναδικό που μπορεί να πάρει καλή βαθμολογία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για τις προθέσεις του. Ενδιαφέρεται να βάλει τους ανθρώπους πάνω από τις τράπεζες, αλλά ο χειρισμός στις διαπραγματεύσεις ήταν χαοτικός και η θητεία της κυβέρνησης μέχρι τώρα είναι απογοητευτική», αναφέρει η Αλίκη Μουρίκη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

Το άρθρο σημειώνει πως παρά τους ελιγμούς στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα παραμένει πρώτο στις δημοσκοπήσεις, ενώ υψηλή είναι και η αποδοχή προς το πρόσωπο του αμφιλεγόμενου ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη που έχει κατηγορηθεί από τους ομολόγους του για ερασιτεχνισμούς. Ο κόσμος, πάντως, κατά τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς τον υποδέχθηκε με επευφημίες.

«Οι γραμμές της μάχης είναι ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας, μέσα και έξω από την Ελλάδα», καταλήγει το δημοσίευμα. «Και ενώ ο χρόνος είναι πολύτιμος, δεν υπάρχουν εγγυήσεις».

(Visited 1 times, 1 visits today)