Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

H BASF «μένει Ελλάδα» και αποκαλύπτει τα σχέδια της

 Αποκλειστική συνέντευξη του Harald Schwager, μέλος του Board of Executive Directors, στο ThePaper.gr

Της Ελένης Στεργίου

basflogoΤις προτεραιότητες της BASF και τα μελλοντικά σχέδια για την Ελλάδα αποκάλυψε στο ThePaper ο κ. Harald Schwager, μέλος του Board of Executive Directors της γερμανικής εταιρείας. Αποτελεί έναν από τους κυρίαρχους γνώστες της χημικής βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο, ενώ είναι ένας από τους λίγους Γερμανούς επιχειρηματίες που ήρθαν πρόσφατα στη χώρα μας και συναντήθηκαν με τους κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη.

Η γερμανική εταιρεία, παρά την οικονομική κατάσταση, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, καθώς ο κ. Schwager δηλώνει ότι η  BASF «μένει Ελλάδα» και εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ψηλά στην ατζέντα της εταιρείας βρίσκεται ο τομέας της Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ τα τελευταία θετικά μηνύματα της ελληνικής οικονομίας, δημιουργούν προσδοκίες αλλά και σχέδια για επιπλέον επενδύσεις.

Αναφερόμενος στις τιμές ενέργειας τόνισε ότι υπάρχει διαφορετική αντίληψη. Στην Ευρώπη, η κοινή πεποίθηση είναι ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και ασφάλεια, ενώ στην Αμερική, όλοι συμφωνούν πως εάν έχεις φθηνότερη ενέργεια αυτό θα προσφέρει ευκαιρίες για πραγματική παραγωγή, για οικονομική ανάπτυξη και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Όλη η συνέντευξη στο ThePaper:

 

Dr. Harald Schwager
Harald Schwager

1. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η οικονομική κατάσταση εδώ στην Ελλάδα βελτιώνεται. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της BASF εδώ;
Ναι, η εικόνα που έχουμε είναι γενικά καλή. Φαίνεται πως υπάρχει σχέδιο και προγραμματισμός παράλληλα με διάθεση για μεταρρυθμίσεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στο πλαίσιο της γενικής εταιρικής στρατηγικής που εκπονήσαμε εδώ και 1,5 χρόνο, όταν σχεδιάσαμε τις προτεραιότητες για τον Όμιλο BASF για την επόμενη δεκαετία, στις αγορές όλου του κόσμου. Μαζί μ’ αυτό κάναμε και μια ανάλυση για το τί θα κάνουμε σε κάθε περιοχή και πώς θα δουλέψουμε. Και παρά το γεγονός ότι βλέπουμε ότι θα έχουμε ένα σημαντικό μερίδιο στις αναδυόμενες αγορές, όπως η Ασία και η Νότια Αμερική, η Ευρωπαϊκή αγορά θα παραμείνει η σπονδυλική στήλη του Ομίλου BASF.
Έτσι, ακόμα και σε δέκα χρόνια από τώρα, έχουμε υπολογίσει πως το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου μας θα προέρχεται από την Ευρώπη.

2. Ποιες είναι αυτές οι προτεραιότητες;
Οι προτεραιότητές μας συνδέονται με τις ευκαιρίες που αναδύονται. Αυτό περιλαμβάνει από τον κλάδο της γεωργίας μέχρι τον κλάδο τροφίμων, τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, τον κλάδο προσωπικής φροντίδας, τον κλάδο καλλυντικών, κλπ. Αλλά για να είμαστε σε θέση να αδράξουμε αυτές τις ευκαιρίες, πρέπει σίγουρα να είμαστε σε καλή επαφή τόσο με τους συνεργάτες μας όσο και με τους πελάτες.
Αρά οφείλουμε να εστιάσουμε στις ιδιαίτερες ξεχωριστές ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε χώρα και να ανταποκριθούμε σε αυτές. Για αυτό το λόγο έχουμε σκοπό να εμβαθύνουμε στην εξειδίκευση των λύσεων. Και εδώ θα χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις των πελατών μας.

3. Άρα, είστε αισιόδοξος για το μέλλον στην Ελλάδα; Έχουμε πολλούς νέους αγρότες, οι οποίοι λόγω της κρίσης επιστρέφουν στα χωριά τους.

Θα έλεγα ότι βλέπουμε τα πράγματα αρκετά ρεαλιστικά με σκοπό μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και την ευκαιρία σε δραστηριότητα. Είναι αλήθεια πως στην Ελλάδα , ψηλά στην ατζέντα μας βρίσκεται ο τομέας της Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ τα τελευταία θετικά μηνύματα της ελληνικής οικονομίας, δημιουργούν προσδοκίες αλλά και σχέδια για επιπλέον επενδύσεις. Έχουμε ήδη εντοπίσει ευκαιρίες ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα όπου η BASF Hellas συνεργάζεται πολύ στενά με τους πελάτες.

Τί σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει ότι μόνο όταν οι πελάτες μας είναι επιτυχημένοι στη δική τους αγορά, είμαστε κι εμείς επιτυχημένοι. Αυτά τα δύο πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Πρόσφατα διαβάσαμε δημοσιεύματα ακριβώς για την επιστροφή πολλών νέων αγροτών στην ύπαιθρο, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Ξέρετε, η επιστροφή στα βασικά (back to basics), είναι ένα ποιοτικό στοιχείο που μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό που χρειάζεται η χώρα: την ανασύσταση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Από την άλλη πρόθεση της εταιρείας είναι να ενισχύσουμε ουσιαστικά τους νέους αγρότες, για να έχουν ένα δυναμικό νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.

4. Ποιά είναι η γνώμη σας για το μέλλον της χημικής βιομηχανίας στην Ευρώπη και στη Νότιο Ευρώπη;
Είμαστε πεπεισμένοι ότι στην επόμενη δεκαετία η ανάπτυξη της χημικής βιομηχανίας σε παγκόσμια κλίμακα θα είναι μεγαλύτερη από την ίδια την αύξηση του ΑΕΠ. Εδώ στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε την εξής πρόκληση: το κόστος ενέργειας εκτοξεύεται, ενώ στις ΗΠΑ οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες. Έτσι το κόστος ενέργειας στις ΗΠΑ , λόγω του φυσικού αερίου, έπεσε κατά 2/3 ενώ στην Ευρώπη αυξήθηκε. Και αυτό είναι κατεξοχήν πολιτικό θέμα πολιτικής βούλησης.

Δε θέλω να επεκταθώ άλλο σε αυτό το ζήτημα, αλλά η μείωση της τιμής της ενέργειας είναι αποκλειστικά ζήτημα πολιτικό των Βρυξελλών. Και είναι κάτι που προφανώς επηρεάζει την ελληνική πραγματικότητα.

5. Τι πιστεύετε πως ευθύνεται για αυτές τις υψηλές τιμές ενέργειας;
Υπάρχει σαφώς διαφορά αντίληψης σε Ευρώπη και Αμερική για το ποιες πρέπει να είναι προτεραιότητες της οικονομικής διακυβέρνησης. Στην Ευρώπη, η κοινή πεποίθηση είναι ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και ασφάλεια και στην δημιουργία ενός υγιούς ανταγωνιστικού πλαισίου. Από την άλλη στην Αμερική, όλοι συμφωνούν πως εάν έχεις φθηνότερη ενέργεια αυτό θα προσφέρει ευκαιρίες για πραγματική παραγωγή, για οικονομική ανάπτυξη και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

6. Σας έχει επηρεάσει αυτό καθόλου;
Σε μεγάλο βαθμό. Αυτό οδήγησε σε μια αλλαγή της επενδυτικής συμπεριφοράς, κυρίως σε κλάδους, όπως της χαλυβουργίας. Και αυτή είναι μια πρόσθετη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται κατά πολύ από αξιόπιστες και ανταγωνιστικές ενεργειακές τιμές. Για αυτό οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εστιάσουν στην δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου σε αυτόν τον τομέα. Κάτι τέτοιο, θα βοηθήσει τις οικονομίες των χωρών του Νότου, που τόσο πλήττονται από τη Μεσογειακή Ασθένεια της Κρίσης, όπως η Ελλάδα.

7. Τελικά, «μένετε Ελλάδα»; Με μία λέξη τι χρειάζεται η χώρα;

Σαφώς. Και με αιχμή του δόρατος την επένδυση στον αγροτικό τομέα. H λέξη είναι Καινοτομία. Παντού.

[infopane color=»5″ icon=»0100.png»] Η BASF (Badische Anilin und Soda Fabrik) είναι χημική βιομηχανία. Η έδρα της βρίσκεται στο Λούντβιχσχαφεν am Rhein (Ρηνανία-Παλατινάτο στη Γερμανία). Η εταιρεία BASF είναι από τις μεγαλύτερες χημικές βιομηχανίες στον κόσμο. Στο πεδίο δράσης της συμπεριλαμβάνονται προϊόντα χημικά, πλαστικά, γεωργικά, χημικά κατασκευών, αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η BASF Construction Chemicals, σύμφωνα με την εταιρεία, όντας ο μεγαλύτερος προμηθευτής προϊόντων και τεχνικών λύσεων στα χημικά κατασκευών στον κόσμο, στοχεύει στην ανάπτυξη και παραγωγή νέων προϊόντων και συστημάτων, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες της κατασκευαστικής βιομηχανίας.

Στο διεθνή όμιλο BASF Construction Chemicals, που αποτελείται από 79 επιχειρήσεις ανά το κόσμο, 137 εργοστάσια παραγωγής και 13 ερευνητικά κέντρα, ανήκει και ο κλάδος Χημικών Κατασκευών της BASF ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε., που έχει επίκεντρο δύο τεχνολογικούς τομείς:. Iδρύθηκε στις 6 Απριλίου 1865 στο Μανχάιμ, στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης στη Γερμανία, από τον Φρίντριχ Ένγκελχορν (Friedrich Engelhorn). Από το 1925 μέχρι τη λήξη του Β” Παγκοσμίου Πολέμου αποτελούσε μέλος της Κοινοπραξίας τηςIG Farben. Η θυγατρική της BASF Plant Science ιδρύθηκε το 1998. Στα τέλη του 2009 η εταιρεία απασχολούσε περισσότερους από 104.000 ανθρώπους, με πάνω από 48.500 μόνο στη Γερμανία.[/infopane]

By