Κυριακή, 29 Μαΐου, 2022

H Fitch υποβάθμισε την Τουρκία – Αρνητικό το «outlook»

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος Fitch, τοποθετώντας τη χώρα στο «BB» από «ΒΒ+» προηγουμένως, με outlook «αρνητικό».

Η Fitch Ratings θεωρεί ως οι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης για τη μακροοικονομική σταθερότητα της Τουρκίας έχουν ενταθεί εξαιτίας της διεύρυνσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, του πιο επικίνδυνου παγκόσμιου περιβάλλοντος εξωτερικής χρηματοδότησης, του άλματος του πληθωρισμού και της επίδρασης της βουτιάς των επιτοκίων στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει συσσωρεύσει σημαντικό χρέος που αποτιμάται σε ξένο νόμισμα.

O οίκος προσθέτει ότι η αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής της χώρας έχει δεχτεί πλήγμα από τα σχόλια του Ταγίπ Ερντογάν που υποδεικνύουν μεγαλύτερο ρόλο του προέδρου στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής.

«Οι μεταγενέστερες τροποποιήσεις στο καταστατικό της κεντρικής τράπεζας φαίνεται να ενισχύουν την επιρροή του προέδρου, κυρίως σε βασικούς διορισμούς» προσθέτει.

Σύμφωνα με την Fitch, η μείωση του πληθωρισμού θα απαιτούσε αύξηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής και ανεκτικότητα σε μια περίοδο ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης.

Ο οίκος τονίζει ότι οι προοπτικές για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αβέβαιες, ενώ τονίζει ότι βασικοί μεταρρυθμιστές υπουργοί αποκλείστηκαν από το νέο υπουργικό συμβούλιο, ενώ ο γαμπρός του Ερντογάν διορίστηκε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By