Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

H Google απέτυχε στα smartphones. Μπορεί άραγε να φτιάξει ρομπότ;

Φώτο από Mike Fuentes/Bloomberg
Φώτο από Mike Fuentes/Bloomberg

Του Joshua Brustein 

Εκ πρώτης όψεως, το να διαχειρίζεσαι μια έτοιμη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων μοιάζει πιο εύκολο από το να δημιουργείς γυαλιά που τραβάνε φωτογραφίες, ρομπότ ή οικιακές συσκευές που συνδέονται στο ίντερνετ. Τώρα που η Google παραδέχθηκε την αποτυχία της στα smartophones πουλώντας τη Motorola στη Lenovo για περίπου 3 δισ. δολάρια, πόσο πιθανό είναι να ευοδωθούν οι πολύ πιο φιλόδοξες βλέψεις της στο hardware;

Η εταιρεία διευκρίνισε πως η πώληση της Motorola δεν σημαίνει ότι σηκώνει τα χέρια ψηλά στην κατασκευή φυσικών αντικειμένων. «Η πώληση δεν σηματοδοτεί μια γενικότερη στροφή όσον αφορά τις υπόλοιπες προσπάθειές μας στο hardware», έγραψε ο Larry Page, διευθύνων σύμβουλος της Google σε ένα blog όπου ανακοίνωσε τη συμφωνία για την Motorola. «Η δυναμική και η ωριμότητα της αγοράς των προϊόντων που μπορούν να φορεθούν ή να χρησιμοποιηθούν στην οικία μας, για παράδειγμα, είναι πολύ διαφορετικές από αυτές του κλάδου συσκευών κινητής. Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ευκαιρία που μας δίνεται να δημιουργήσουμε καταπληκτικά νέα προϊόντα για τους χρήστες εντός αυτών των αναδυόμενων οικοσυστημάτων».

Για να είμαστε δίκαιοι, η Google βρέθηκε αντιμέτωπη με ορισμένα δύσκολα εμπόδια στην επιχείρηση «κινητά τηλέφωνα». Όπως συνέβη και με την αγορά της μονάδας συσκευών της Nokia από τη Microsoft πέρυσι, η εξαγορά της Motorola από την Google το 2012 έναντι 12,5 δισ. δολαρίων ήταν ένα στοίχημα να μοιάσει περισσότερο στην Apple, πουλώντας smartphones και μαζί τα λογισμικά που τα «φέρνουν στη ζωή». Αλλά οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς είναι αρκετά ισχυροί. Καμία απόπειρα μίμησης της Apple δεν έχει καρποφορήσει και η Samsung Electronics ρουφά τον «αέρα» που απομένει στην αγορά των smartphone στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου. (Η μεγάλη εξαίρεση είναι η Κίνα, όπου οι τοπικές επιχειρήσεις ακολουθούν κατά πόδας, αλλά η Google δεν έχει και πολλά καλά να θυμάται εκεί).

Αλλά και οι ουραγοί της βιομηχανίας των smartphone αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα. Η Motorola κατέγραψε ζημιές 797 εκατ. δολαρίων για τη χρήση που έληξε το Σεπτέμβριο. Ήταν ήδη «ασθενής» πριν την εξαγοράσει η Google, αλλά η συμφωνία μετέφερε συγκεκριμένα προβλήματα στον κολοσσό αναζήτησης. Επειδή η βασική προσπάθεια της Google στα κινητά είναι ένα λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν άλλες εταιρείες hardware, δεν είχε πολύ νόημα να ανταγωνίζεται άμεσα με τους πελάτες της.

Η Google βγαίνει από τα συντρίμμια με τις περισσότερες από τις πατέντες της Motorola και μία ομάδα πειραματικής τεχνολογίας με επικεφαλής την Regina Dugan, η οποία διατελούσε επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας Darpa προτού ενταχθεί στο δυναμικό της εταιρείας. Και τα θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στο μέλλον, αλλά αυτό δεν θα ήταν ιδιαίτερα παρήγορο αυτή τη στιγμή.

Ποιος λοιπόν μπορεί να εγγυηθεί ότι η τρέχουσα καταναλωτική μανία της Google, η οποία περιλαμβάνει την εξαγορά της εταιρείας έξυπνων θερμομέτρων Nest και της εταιρείας κατασκευής ρομπότ Boston Dynamics θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι η επιδρομή της στα smartphones;

Κατ΄αρχάς, όπως επεσήμανε o Page, η Google δεν θα χρειαστεί να ανταγωνίζεται μια ισχυρή εταιρεία εάν στοχεύει σε βιομηχανίες που ακόμη δεν υπάρχουν καν. Και τα νέα της αποκτήματα είναι νεαρές, ζωντανές επιχειρήσεις, και όχι κάποια εταιρεία σε παρακμή που αγωνίζεται να σταθεί ξανά στα πόδια της. Τα πειράματα της Google στο hardware με αυτόνομα οχήματα και ηλεκτρονικά γυαλιά είναι επίσης μπροστά από την εποχή τους. Αλλά το μάθημα που πήρε η Google από το Android είναι πως δεν χρειάζεται να κατασκευάζει τα πάντα μόνη της. Επίσης, έχει αποτύχει ξανά στο παρελθόν στο hardware, με τα εκατοντάδες projects στον τομέα των τηλεοράσεων αλλά και τη συσκευή media player Nexus Q, που θύμιζε χταπόδι.

Οι τελευταίες κινήσεις της Google στα φυσικά αντικείμενα σηματοδοτεί μια τεράστια επέκταση των φιλοδοξιών της. Η ελπίδα, όπως φαίνεται, είναι τα κομμάτια να αρχίσουν να δένουν μεταξύ τους ισχυροποιώντας τη θέση της εταιρείας ως εξής: ενώ κάθε project στον τομέα του hardware φαίνεται ανεξάρτητο, θα μπορούσαν όλα να συνδεθούν αν έκαναν το άλεσμα στους μύλους της Google βοηθώντας την να παράγει στοχευμένη διαφήμιση, άλλο ένα ισχυρό «κλειδί». Ακόμη κι έτσι, η μετατροπή της σε μια εταιρεία hardware δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

BW_logo_inner

By