Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

H Handelsblatt απαντάει στον Τόλιο (ΣΥΡΙΖΑ) – Χρεοκοπία; Και τι έγινε;

«Δεν θα ήταν πρόβλημα η χρεοκοπία της Ελλάδας»

tolios

Μέχρι τη Γερμανία έφτασαν οι πρόσφατες δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, του οικονομολόγου Γιάννη Τόλιου περί διακοπής των πληρωμών από πλευράς της Ελλάδας.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt θέλοντας να υποβιβάσει την κρισιμότητα μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, απαντάει με κυνικό τρόπο: «Χρεοκοπία; Και τι έγινε;». Όλα αυτά τη στιγμή που ο κ. Τόλιος μιλούσε διά τηλεοράσεως περί διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους με σκοπό να ανασάνει η Ελλάδα. Και επιπλέον σημείωνε πως «Η αποπληρωμή του θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα. Αφού πρώτα εξασφαλιστεί για ικανή περίοδο η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Δεν γίνεται διαφορετικά».

Είναι χαρακτηριστικό πως στο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στις συγκεκριμένες δηλώσεις, οι οποίες αντικρούονται με το επιχείρημα πως δεν θα ήταν πρόβλημα η χρεοκοπία της Ελλάδας.

Είναι φανερό πως ο γερμανικός Τύπος, με ελάχιστες εξαιρέσεις, προσπαθεί να μετριάσει τους κινδύνους εξάπλωσης της κρίσης και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που η Ελλάδα έβλεπε την πόρτα της εξόδου. Πάντως, υπάρχουν και απόψεις Γερμανών που δεν επιθυμούν καν να μπουν σε αυτή τη συζήτηση. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αντιπροέδρου της ομοσπονδιακής οργάνωσης των Χριστιανοδημοκρατών εργαζομένων, κ. Κρίστιαν Μπέουμλερ δήλωσε στη Handelsblatt πως «μία έξοδος της Ελλάδας από την νομισματική ένωση θα ήταν ένα πείραμα με αβέβαιη έκβαση» και πως «μόνο πολιτικοί τυχοδιώκτες και περιφερόμενοι πανεπιστημιακοί σπεκουλάρουν γύρω από αυτό το ζήτημα».

Εξάλλου, ο Spiegel υπεράσπισε το δημοκρατικό δικαίωμα ενός ευρωπαϊκού λαού και, συγκεκριμένα, του ελληνικού λαού να επιλέξει την αριστερά στην κυβέρνηση υπερασπίζεται. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται: «Ποιος είναι ο κυρίαρχος σε μία δημοκρατία; Ο λαός ή το κεφάλαιο; Ούτε συζήτηση, θα νόμιζε κάποιος. Γιατί η δημοκρατία διαφέρει από τη δικτατορία μέσα από την ύπαρξη των εκλογών. Εκτός αν ένας λαός απειλεί να ψηφίσει αριστερά». Μιλώντας στην Sueddeutsche Zeitung, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Γιούργκεν Σταρκ, δηλωσε πως «η Ελλάδα από το 2010 έχει καταστεί πολλές φορές αφερέγγυα» και πως τώρα φαίνονται «τα προβλήματα, τα οποία ποτέ δεν λύθηκαν, σε όλη τους την έκταση».

By