Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

H Κίνα μπλοκάρει το WhatsApp

Η υπηρεσία μηνυμάτων του Facebook, WhatsApp σταμάτησε εν μέρει να λειτουργεί στην Κίνα, μετά από ένα κύμα λογοκρισίας στα ηλεκτρονικά Μέσα που ξεκίνησε η κυβέρνηση της χώρας.

Πολλοί χρήστες του WhatsApp στην Κίνα ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πλήρως την υπηρεσία από το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Πεκίνου). Το πρωί της Τρίτης πολλοί χρήστες ανέφεραν σε άλλα κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter ότι οι φωτογραφίες και τα ηχητικά μηνύματα που έστελναν μέσω WhatsApp δεν παραδίδονταν.

Η WhatsApp δεν είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Οι κινεζικές Αρχές θέλουν να ελέγχουν όλες τις επικοινωνίες που γίνονται μέσω internet», δηλώνει ο Τσάρλι Σμιθ, συνιδρυτής της ιστοσελίδας GreatFire.org που καταγράφει τους αποκλεισμούς εφαρμογών. «Μπλοκάροντας το WhatsApp, μειώνουν τις επιλογές που έχουν οι Κινέζοι για να στείλουν ιδιωτικά και κρυπτογραφημένα μηνύματα και σπρώχνει ακόμα περισσότερους χρήστες να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή WeChat».

Σύμφωνα με τον Σμιθ το WeChat σε αντίθεση με το WhatsApp δεν στέλνει κρυπτογραφημένα μηνύματα και έτσι μπορεί πιο εύκολα να παρακολουθήσει κάποιος τις επικοινωνίες μέσω αυτής της εφαρμογής. Επιπλέον, στο WeChat, που είναι μια πολύ δημοφιλής εφαρμογή μηνυμάτων στην Κίνα, οι χρήστες πρέπει να χρησιμοποιούν τα κανονικά τους ονόματα. «Αυτό είναι κομμάτι του μεγάλου σχεδίου λογοκρισίας που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση».

Οι Αρχές της Κίνας έχουν αυξήσει τα μέτρα λογοκρισίας στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και στις εφαρμογές μηνυμάτων καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος. Πρόκειται για ένα πολιτικά ευαίσθητο γεγονός που πιθανότατα θα εδραιώσει και άλλο την εξουσία του προέδρου Σι Τσινπίνγκ.

Ορισμένοι χρήστες στρέφονται σε ιδιωτικά δίκτυα, μια τεχνολογία που τους επιτρέπει να παρακάμπτουν τους ελέγχους που θέτουν οι κινεζικές Αρχές. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Κίνας έχει αρχίσει να εντοπίζει και να ρίχνει και αυτά τα δίκτυα.

Ο πρόσφατος θάνατος του κινέζου αντιφρονούντα και κατόχου Νόμπελ Ειρήνης, Λιου Σιαομπόπροκάλεσε αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα αλλά δεν συζητήθηκε και πολύ στην Κίνα, δεδομένου ότι λογοκρίθηκε από το διαδίκτυο ότι είχε να κάνει με τον δημοκράτη ακτιβιστή. Έρευνα του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο έδειξε ότι ακόμα και φωτογραφίες του Λιου που εστάλησαν μέσω της εφαρμογής WeChat διαγράφηκαν.

Ο θάνατος του Λιου, είναι ευαίσθητο γεγονός για τον Κομμουνιστικό Κόμμα, εν μέρει λόγω της συμμετοχής του στις διαμαρτυρίες της Πλατείας Τιέν Αν Μεν του 1989, σύμφωνα με τον διευθυντή του Citizen Lab.

By