Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

H L’ Oreal δηλώνει έτοιμη να αγοράσει το ποσοστό της Nestle

Ο διευθύνων σύμβουλος της L’ Oreal δήλωσε ότι αν η Nestle θέλει να πουλήσει το ποσοστό 23% που κατέχει στην γαλλική εταιρεία καλλυντικών, ο ίδιος ο όμιλος θα μπορούσε να το αγοράσει προσθέτοντας ότι «έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε η L ‘ Oreal να αγοράσει το ποσοστό της Nestle που φθάνει σε αξία τα 22,6 δισ. ευρώ ο Ζαν Πωλ Αγκόν δήλωσε: «Ναι, σίγουρα».

«Έχουμε όλα τα μέσα για να το κάνουμε αυτό. Διαθέτουμε πλούσια ρευστότητα… έχουμε το ποσοστό μας στην Sanofi, είμαστε οικονομικά ισχυροί και διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία», πρόσθεσε.

Ο κ. Αγκόν έκανε λόγο για το 9% της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi που κατέχει η L’ Oreal και το οποίο θα μπορούσε να πουλήσει για να αγοράσει το ποσοστό της Nestle. H συμμετοχή στη Sanofi εκτιμάται στα 7,6 δισ. ευρώ. Επιπλέον η L’ Oreal διαθέτει ρευστότητα ύψους 1,78 δισ. βάσει του τελευταίου δημοσιευμένου ισολογισμού της.

Η χρονική στιγμή που γίνονται αυτά τα σχόλια δεν είναι τυχαία. Έρχονται αφού το ακτιβιστικό hedge fund Third Point έχτισε μια μικρή θέση στην ελβετικό όμιλο τροφίμων τον προηγούμενο Ιούνιο. Ο Νταν Λόεμπ, ο ιδρυτής της Third Point, έχει ζητήσει από την Nestle να πουλήσει το ποσοστό που έχει εδώ και τέσσερις δεκαετίες στη L’ Oreal.

Το ποσοστό της Nestle στη L’ Oreal βρέθηκε στο επίκεντρο και τον προηγούμενο Σεπτέμβριο με τον θάνατο της Λιλιάν Μπετανκούρ, επικεφαλής μέχρι τότε της οικογένειας που ίδρυσε τον γαλλικό όμιλο. Οι αναλυτές αναμένουν πως αυτό το γεγονός θα λειτουργούσε ο καταλύτης για σημαντικές αλλαγές στην μετοχική σύνθεση της L’ Oreal.

Όλα αυτά γίνονται σε μια στιγμή που η L’ Oreal καταγράφει αύξηση 15,3% στα καθαρά της κέρδη κυρίως λόγω των αυξημένων επιδόσεων του κλάδου ειδών πολυτελείας κατά βάση στις ασιατικές αγορές. «Οι Κινέζοι καταναλωτές αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης της πολυτελούς αγοράς», δήλωσε ο κ. Αγκόν: «Κινέζοι στην Κίνα, Κινέζοι στο Χονγκ Κονγκ, Κινέζοι στην Ιαπωνία, Κινέζοι τουρίστες αλλά και Κινέζοι στην Ευρώπη».

Ο 61χρόνος Ζαν Πωλ Αγκόν κατέχει την θέση του CEO από το 2006 και έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί στα 65 του. Η L’ Oreal δεν έχει σχολιάσει σχετικά με τον αντικαταστάτη αλλά φαβορί θεωρείται ο Νικολά Ιερόνυμους ο οποίος δουλεύει στην εταιρεία για περισσότερα από 30 χρόνια και πέρσι αναβαθμίστηκε στην θέση του βοηθού διευθύνοντος συμβούλου.

Βάσει συμφωνίας μετόχων τόσο η Nestle όσο και η οικογένεια Μπετανκούρ δεν μπορούν να αγοράσουν περισσότερες μετοχές της L’ Oreal πριν από τα τέλη Μαρτίου που συμπληρώνονται έξι μήνες από τον θάνατο της Λιλιάν. Ο κ. Αγκόν θεωρεί πολύ δύσκολο το ενδεχόμενο προσπάθειας εξαγοράς της L’ Oreal από την Nestle.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By