Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

H Moody’s αναβάθμισε σε θετικό το outlook των ελληνικών τραπεζών

Στην αναβάθμιση, σε θετικό από σταθερό προηγουμένως, του outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική έκθεσή της η Moody’s, αποφάσισε να προχωρήσει σε αναβάθμιση του outlook των ελληνικών τραπεζών, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες πως η χρηματοδότηση των τραπεζών θα βελτιωθεί σε ορίζοντα 12 -18 μηνών, ακόμη κι αν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα συνεχίσουν να δρουν σε ένα λειτουργικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις.

Ο οίκος προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει το θετικό της momentum και τοποθετεί στο 2% την ανάπτυξη το 2018 και στο 2,2% το 2019.

«Τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών θα αρχίσουν σταδιακά να μειώνονται», εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Moody’s, Νώντας Νικολαϊδης.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να κινηθούν σε τροχιά κερδοφορίας.

Νωρίτερα, η Moody’s, σε έτερη έκθεσή της, ανακοίνωσε ότι είναι πιστωτικά θετική (credit positive) η μείωση του ELA κατά 1,9 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η μείωση του ELA κατά 1,9 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Τραπέζης της Ελλάδας προς την ΕΚΤ, την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η μείωση του ELA βελτιώνει το προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησης των τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται η εξάρτηση των τραπεζών για χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, ενώ μειώνεται και το κόστος χρηματοδότησης.

Συνεχίζοντας ο οίκος επισημαίνει πως «καθώς οι καταθέσεις αρχίζουν να επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες, εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί περαιτέρω το χρηματοδοτικό τους προφίλ με τη μείωση και τελικώς την εξάλειψη του ELA που απέκτησαν από την ΤτΕ τα τελευταία τρία χρόνια». Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στο α΄ εξάμηνο του 2018, έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 6% σε ετήσια βάση, καθώς το κλίμα σταδιακά βελτιώνεται και η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση αυξάνονται.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By