Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

H Siemens κόβει 6.900 θέσεις εργασίας

O γερμανικός κολοσσός Siemens ανακοίνωσε μια από τις μεγαλύτερες περικοπές θέσεων εργασίας των τελευταίων ετών σχεδιάζοντας να τερματίσει 6.900 θέσεις και να κλείσει εργοστάσια, καθώς η μεγαλύτερη βιομηχανική εταιρεία της Ευρώπης αντιμετωπίζει μια ραγδαία πτώση στις παραγγελίες για εξοπλισμό εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι μισές θέσεις εργασίας που θα χαθούν θα είναι στη Γερμανία, όπου η εταιρεία κλείνει δύο εργοστάσια στο ανατολικό μέρος της χώρας και θέτει το μέλλον άλλων μονάδων υπό αναθεώρηση, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Η Siemens δήλωσε ακόμη ότι η αλλαγή, η οποία θα επηρεάσει περίπου το 2% των 372.000 υπαλλήλων της, είναι αναπόφευκτη εν μέσω μια παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας ενεργειακού εξοπλισμού.

Οι περικοπές έρχονται ενώ δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από τις γερμανικές εκλογές, στις οποίες η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμμετείχε βασιζόμενη σε μια πλατφόρμα οικονομικής σταθερότητας. Η Siemens, μια από τους μεγαλύτερους εργοδότες της Γερμανίας, έχει αναδιαμορφώσει την δομή της τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να γίνει πιο λειτουργική για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό κυρίως από την αμερικανική General Electric, η οποία επίσης βρίσκεται σε διαδικασία μεταμόρφωσης.

Τα σχέδια περικοπών της εταιρείας θα συναντήσουν την αντίδραση των σωματείων που διαθέτουν μεγάλη επιρροή στις γερμανικές εταιρείες επειδή ελέγχουν τις μισές θέσεις των εποπτικών συμβουλίων, τα οποία εγκρίνουν τις μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις. Ήδη το σωματείο εργατών μετάλλου αποκάλεσε τα σχέδια της εταιρείας «μια ευρεία επίθεση στους εργαζόμενους».

Ευρύτερες αλλαγές

Οι περικοπές αποτελούν μέρος ενός ευρύτερους σχεδίου εξορθολογισμού της εταιρείας που έχει ξεκινήσει ο διευθύνων σύμβουλος Τζο Κέζερ με την συγχώνευση της μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αντίπαλη εταιρεία, την απόσυρση της εταιρείας από τον κλάδο του φωτισμού και την απόσχιση από τον όμιλο της μονάδας υγείας. Το σχέδιο περικοπής θέσεων εργασίας της Siemens ανακοινώθηκε την ίδια εβδομάδα που η GE παρουσίασε και το δικό της σχέδιο αλλαγών που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και αλλαγές στην δραστηριότητα της εταιρείας.

Και οι δύο όμιλοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές στην παγκόσμια ζήτηση που προκαλεί η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από τα μεγάλα εργοστάσια λιγνίτη που χρησιμοποιούν κυρίως τις τουρμπίνες που η Siemens και η GE κατασκευάζουν.

Στη Siemens οι 6.100 θέσεις εργασίας που θα τερματιστούν βρίσκονται στην μονάδα ηλεκτρική ενέργειας και αερίου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας.

«Οι περικοπές είναι απαραίτητες για να διασφαλίσουμε ότι η εξειδίκευση μας στην τεχνολογία ηλεκτρικών εργοστασίων, γεννητριών και μεγάλων ηλεκτρικών μηχανών θα παραμείνει ανταγωνιστική μακροπρόθεσμα», δήλωσε η επικεφαλής ανθρωπίνων πόρων της Siemens,Τζανίνα Κούγκελ.

Αντιδράσεις από τα σωματεία

Η γερμανική εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις εδώ και μήνες με τα σωματεία σχετικά με τα σχέδια της, τα οποία όπως είπε ο Κέζερ την προηγούμενη εβδομάδα θα είναι «επώδυνα». Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αποχώρησαν από μια συνάντηση που έγινε τον Οκτώβριο με την Siemens, προκειμένου η διοίκηση να εξηγήσει τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση των περικοπών.

«Περικοπές αυτού του μεγέθους είναι τελείως απαράδεκτες δεδομένης της εξαιρετικής γενικής κατάστασης της εταιρείας», δήλωσε ο Γιέργκεν Κέρνερ, εκπρόσωπος των σωματείων στο εποπτικό συμβούλιο της Siemens.

H Siemens επιμένει στις περικοπές δείχνοντας την κατάσταση στην αγορά για ηλεκτρικές τουρμπίνες και λέγοντας ότι η παγκόσμια ζήτηση πέφτει στις 110 τουρμπίνες τον χρόνο, ενώ η Siemens έχει την δυνατότητα να παράγει περίπου 400.

Ο τελευταίος γύρος περικοπών της Siemens περιελάμβανε την απώλεια 1.700 θέσεων εργασίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By