Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

H Σουηδία «ξεφορτώνεται» τα μετρητά

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο με πολλούς αναλυτές να κάνουν λόγο για μια ψηφιακή επανάσταση στις πληρωμές. Ωστόσο μια είναι η χώρα που φαίνεται ότι βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή αυτής της επανάστασης: Ο λόγος για την Σουηδία που μπορεί μέχρι το 2030 να έχει εξαλείψει τα μετρητά από την οικονομία της.

Αυτή στην στιγμή το 80% όλων των συναλλαγών στην χώρα γίνονται μέσω πιστωτικών/χρεωστικών καρτών ή εφαρμογών πληρωμής (π.χ. Paypal). Πολλά καταστήματα δεν έχουν καν μετρητά και λειτουργούν μόνο με POS, καθώς έχουν το νομικό δικαίωμα να αρνηθούν να πληρωθούν σε χαρτονομίσματα ή νομίσματα.

Ακόμα και οι άστεγοι πωλητές περιοδικών στον δρόμο, δέχονται πληρωμές ηλεκτρονικά!

Βασικοί υποκινητές αυτής της αλλαγής είναι οι τράπεζες, καθώς τα μετρητά πρέπει να μεταφέρονται και να φυλάσσονται, κάτι το οποίο κοστίζει χρήματα. Πέρα από την εξοικονόμηση, η χρήση πιστωτικών καρτών φέρνει επιπλέον κέρδη στις τράπεζες που χρεώνουν μια μικρή προμήθεια για κάθε συναλλαγή.

Οι σουηδικές τράπεζες συνεργάστηκαν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν το SWISH, μια εφαρμογή που μεταφέρει χρήματα μεταξύ λογαριασμών άμεσα. Υπολογίζεται ότι σχεδόν το μισό του πληθυσμού της Σουηδίας, χρησιμοποιεί αυτή την στην στιγμή το SWISH.

Θα μπορούσε όμως αυτό που συμβαίνει στην Σουηδία να συμβεί και αλλού; Ενδεχομένως και όχι λόγω κυρίως νοοτροπίας κάποιων άλλων λαών. Το 72% των Γερμανών θεωρεί πιο ασφαλείς τις πληρωμές που γίνονται με μετρητά. Το 2011 οι Ιταλοί αντέδρασαν έντονα στην απόφαση της κυβέρνησης να απαγορέψει τις συναλλαγές αξίας άνω των 1.000 ευρώ με μετρητά.

Το βασικό επιχείρημα όσων αντιτίθενται σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Σε ένα πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν κάθε συναλλαγή.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι χώρες δεν κινούνται σε ένα μέλλον με λιγότερα ή και καθόλου μετρητά. Στην Κίνα ο αριθμός των ατόμων που πλήρωναν μέσω εφαρμογών αυξήθηκε κατά 64,5% το 2015. Το ποσοστό των Αμερικανών που χρησιμοποιούν μόνο μετρητά έπεσε στο 24% το 2016 από 34% που ήταν το 2011. Η κυβέρνηση της Ινδίας θέλει να στρέψει τους κατοίκους στις ηλεκτρονικές πληρωμές, ενώ η Νότια Κορέα σκοπεύει να ξεφορτωθεί όλα της τα νομίσματα.

By