Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Handelsblatt: Ριψοκίνδυνο παιχνίδι η συζήτηση για πιθανό Grexit

Deutsche Welle: «Ένας νέος γύρος πόκερ άνοιξε»

grexit650_301213

Η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση αθέτησης των συμφωνηθέντων με τους δανειστές από την μελλοντική ελληνική κυβέρνηση έχει αναζωπυρωθεί. Τις δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών εκπροσώπων σε Γερμανία και Ευρώπη πλαισιώνει πληθώρα σχολίων και εκτιμήσεων στον γερμανικό Tύπο.

Η Deutsche Welle υποστηρίζει ότι «ένας νέος γύρος πόκερ άνοιξε». Όπως παρατηρεί η αρθρογράφος Ζαμπίνε Κίνκατς, οι αναφορές του Tύπου στην Ελλάδα ήταν λίγες, όμως «με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές σε τρεις εβδομάδες η κατάσταση άλλαξε ριζικά. Μία νίκη του αριστερού λαϊκιστικού ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πιθανή και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο μοίρασμα της τράπουλας».

Η αρθογράφος υπενθυμίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είχε τονίσει ότι αν η Ελλάδα επιλέξει μία άλλη στρατηγική έναντι των εταίρων, τότε η κατάσταση θα γίνει δύσκολη.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, το Βερολίνο διοχετεύει στο μεταξύ στοχευμένα μηνύματα. «Η υπομονή των Γερμανών έχει εξαντληθεί και δεν χρειάζεται να εξακολουθήσουν να την επιδεικνύουν». Το σχόλιο στέκεται στους μηχανισμούς προστασίας που καθιστούν την Ευρωζώνη πιο ανθεκτική συγκριτικά με το 2010 και το 2012. «Ως εκ τούτου, η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν είναι πια μονόδρομος. Το αντίθετο. Μία σκληρή στάση έναντι των Ελλήνων θα μπορούσε να εκληφθεί ως προειδοποιητικό μήνυμα προς χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, που είναι απρόθυμες να κάνουν μεταρρυθμίσεις».

Όπως εκτιμά η αρθρογράφος της DW, «έτσι άνοιξε ο πρώτος από τους πιθανόν πολλούς ακόμη γύρους πόκερ γύρω από το μέλλον της Ελλάδας».

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Zeit παρατηρεί ότι «ο φόβος επέστρεψε» στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, «οι Έλληνες αμφιταλαντεύονται μεταξύ πανικού για το ευρώ και απελπισίας από την κρίση. Ποιον να πιστέψουν αυτές τις μέρες πριν από τις εκλογές; Οι άνθρωποι γίνονται παίγνιο της πολιτικής».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία «έξωθεν αλλά και εσωτερική εκστρατεία, η οποία – δικαιολογημένα ή όχι – προειδοποιεί για κατάρρευση της Ελλάδας και, ακόμη χειρότερα, πιθανόν ολόκληρης της Ευρωζώνης».

Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υιοθετεί στρατηγική εκβιασμού για να αποσπάσει παραχωρήσεις από τους εταίρους της Ελλάδας σε περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός, ποντάροντας στους κινδύνους που συνεπάγεται ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από το ευρώ. Μία στρατηγική που «απέτυχε στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις», διαπιστώνει ο σχολιαστής και σημειώνει ότι το αν θα πετύχει αυτή τη φορά θα εξαρτηθεί από «το πόσο πιεστική είναι πραγματικά η ανέχεια των ανθρώπων στη χώρα».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt μιλά για σοβαρούς κινδύνους που συνεπάγεται για το σύνολο της Ευρωζώνης ενδεχόμενο «Grexit». Όπως υπογραμμίζει, «η στάση που φέρεται να τηρεί η Άγκελα Μέρκελ έναντι ενός Grexit μπορεί να είναι περισσότερο μία απειλητική χειρονομία και μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη να είναι εξαιρετικά απίθανη. Ωστόσο, και μόνο η σχετική συζήτηση είναι ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι στην ασταθή ακόμη Ευρωζώνη».

«Μία έξοδος θα έρθει», εκτιμά η εφημερίδα Die Welt στο κύριο άρθρο της. Όπως σημειώνει, «αν όντως αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, θα πρόκειται για συνέπεια λαθών, τα οποία έχουν αναγνωριστεί προ πολλού ως τέτοια στο πλαίσιο της αναπτυξιακής βοήθειας. Όποιος θέλει να βοηθήσει πρέπει να αφυπνίσει το αίσθημα προσωπικής ευθύνης, ειδάλλως χάνεται το σύνολο των χρημάτων».

Η εφημερίδα του Βερολίνου θεωρεί ότι ανεξάρτητα από το αν θα εκλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός και το αν θα τηρήσει τελικά πιο διαλλακτική στάση έναντι των δανειστών, «αργά η γρήγορα θα υπάρξει μία κυβέρνηση στην Αθήνα, η οποία θα πάψει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών προκαλώντας έτσι το “Grexit”».

Με αφορμή τη χθεσινή δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν περί αμετάκλητου χαρακτήρα της συμμετοχής των κρατών στην Ευρωζώνη, η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά: «Ένα “Grexit” είναι πολιτική απόφαση, για την οποία θα μπορούσε κάλλιστα να βρεθεί ένα νομικό θεμέλιο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι σαφές στους Έλληνες ψηφοφόρους ότι οι εκλογές έχουν συνέπειες. Δεν μπορούν να ξεσηκώνονται περήφανα ενάντια στην πίεση και τον “εκβιασμό”, αλλά να μην περιμένουν ότι το “σκίσιμο” των συμφωνιών με την Ε.Ε., την ΕΚΤ, και το ΔΝΤ δεν θα έχει επιπτώσεις».

Πάντως, σχόλιο στις οικονομικές σελίδες της ίδιας εφημερίδας εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει δεύτερη απομείωση του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμο. Όπως τονίζει ο σχολιαστής, «θα ξαναγίνει κούρεμα χρέους. Ωστόσο, θα γίνει μάλλον κρυφά. Η εξόφληση των δανείων θα αναβληθεί (…) για την ημέρα του “Αγίου Ποτέ”. Εκ των πραγμάτων θα χαθεί έτσι μεγάλο μέρος των πιστώσεων. Απλά δεν πρέπει να το παραδεχθεί κανείς ανοιχτά έναντι των ψηφοφόρων».

Η Tagesspiegel στηλιτεύει τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης έναντι πιθανής εκλογικής νίκης και ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν θα ήταν «αρεστό» στους κυβερνώντες του Βερολίνου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα του Βερολίνου, οι προειδοποιήσεις και οι απειλές προς τους Έλληνες ψηφοφόρους «δεν είναι μόνο θρασεία ανάμειξη στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα. Είναι και αλαζονεία και αδιαφορία. Οι Έλληνες πολίτες έχουν κάθε λόγο να ζητούν αλλαγή του καθεστώτος της κρίσης που ισχύει μέχρι σήμερα. Σε τελευταία ανάλυση το πρόγραμμα που επιβλήθηκε από τα κράτη της Ευρωζώνης και την τελευταία κυβέρνηση έχει σε μεγάλο βαθμό αποτύχει».

By