Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

HRW: Πάνω από 500 αιχμαλώτους έχουν εκτελέσει οι τζιχαντιστές

Περίπου 1.700 ιρακινοί στρατιώτες είχαν παραδοθεί στο ΙΚ

iraq-jihad

Πάνω από 500 αιχμαλώτους έχουν εκτελέσει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ από την αρχή της προέλασής τους τον Ιούνιο μέχρι τώρα, ανακοίνωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Περίπου 1.700 ιρακινοί στρατιώτες είχαν παραδοθεί στο ΙΚ τον Ιούνιο όταν οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη, και προέλασαν προς τη Βαγδάτη.

Στη συνέχεια, το ΙΚ δημοσίευσε φωτογραφίες όπου φέρονται να απεικονίζονται οι εκτελέσεις ανδρών με πολιτικά σε έρημη περιοχή, ενώ υποστήριξε ότι σκότωσε εκατοντάδες από αυτούς.

Το HRW εκτίμησε ότι «560 με 770 άνδρες» σκοτώθηκαν, ενώ συμπλήρωσε ότι «όλοι ή η πλειονότητα αυτών ήταν στρατιώτες του ιρακινού στρατού (που είχαν) αιχμαλωτιστεί».

Η μη κυβερνητική οργάνωση βασίστηκε «σε πληροφορίες (που έλαβε από) έναν επιζώντα και από την ανάλυση των βίντεο και των δορυφορικών εικόνων (οι οποίες) επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ακόμη τριών τοποθεσιών μαζικών εκτελέσεων, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό τους συνολικά σε πέντε».

Το HRW είχε εντοπίσει τέλος Ιουνίου δύο τοποθεσίες όπου οι τζιχαντιστές έκαναν τις μαζικές εκτελέσεις.

«Ένα ακόμη κομμάτι αυτού του τρομερού παζλ μπήκε στη θέση του με την επιβεβαίωση πολλών ακόμη εκτελέσεων», ανέφερε ο διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων του HRW Πίτερ Μπούκερτ καταδικάζοντας «τη βαρβαρότητα του ΙΚ».

Συγγενείς των αγνοούμενων ιρακινών στρατιωτών εισέβαλαν χθες στο κοινοβούλιο στη Βαγδάτη ζητώντας να ενημερωθούν για την τύχη τους και πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία.

Εξάλλου σήμερα οι ιρακινοί βουλευτές συζήτησαν για το ζήτημα των αγνοούμενων στρατιωτών στο κοινοβούλιο και υπέβαλαν ερωτήσεις σχετικά με το θέμα στον υπουργό Άμυνας της χώρας.

Συγγενείς των αγνοούμενων ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By