Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

HSBC: Ισχυρή ανάπτυξη φέτος στην Ελλάδα στο 6,5%

Τουρισμός και κατασκευές θα είναι η «ατμομηχανή» της ανάπτυξης σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα – Πιθανή πηγή κινδύνου το διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Σε μια κατηγορία μόνη της είναι πλέον η βρετανική τράπεζα HSBC που αναβαθμίζει την πρόβλεψή της για την ελληνική ανάπτυξη σε 6,5% φέτος από 4% και υποβαθμίζει οριακά το 2023 κατά 0,5%, σε 3,5%. Ο τουρισμός και οι κατασκευές θα είναι η ατμομηχανές της ανάπτυξης, καθώς οι τουρίστες θα φτάσουν πάνω από το 80% των προ της πανδημίας επιπέδων φέτος, γεγονός που θα πρέπει να δώσει πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη, της τάξης του 2-3% στο ΑΕΠ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εγχώριες δευτερογενείς επιδράσεις, εξηγεί η HSBC.

Η DBRS και η S&P αναβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (IG). Η Fitch βρίσκεται δύο βαθμίδες κάτω από την IG και με «θετικές» προοπτικές και θα επικαιροποιήσει την αξιολόγησή της στις 8 Ιουλίου. Η ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη θα συμβάλει επίσης στην επιβάρυνση του χρέους της Ελλάδας σε σταθερή πτωτική τροχιά. Στα υπέρ της Ελλάδας είναι ότι διαθέτει υψηλά ταμειακά αποθέματα ύψους 38 δισ. ευρώ ή 20% του ΑΕΠ.

Μια πιθανή πηγή κινδύνου είναι το διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Το έλλειμμα του πρώτου τριμήνου στα 6,4 δισ. ήταν το χειρότερο από το 2010, όταν η Ελλάδα εμφάνισε έλλειμμα 10% του ΑΕΠ για το έτος. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις τιμές της ενέργειας και η ανάκαμψη του τουρισμού αναμένεται να βοηθήσει.

Ο τουρισμός αναμένεται να δώσει πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη ιδίως το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Τον Μάιο, η τουριστική κίνηση στα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια ανήλθε στα 3 εκατομμύρια, περισσότερο από έξι φορές πάνω από πέρυσι και πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2022 η κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ήταν μειωμένη μόνο κατά περίπου 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.

Ο κατασκευαστικός τομέας θα πρέπει επίσης να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη, καθώς οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν σχεδόν 30% πέρυσι, σε υψηλό 11 ετών, και τα οικιστικά ακίνητα και οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 8,6% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο.

Η ανάπτυξη του περασμένου έτους, μετά την αναβάθμιση των εκτιμήσεων, ανήλθε τελικά στο 8%, με το ΑΕΠ να είναι ήδη 3% υψηλότερο απ’ ό,τι πριν από την πανδημία, αξιοσημείωτο επίτευγμα δεδομένης της περιορισμένης συμβολής του τουριστικού τομέα το 2019.

«Εν τω μεταξύ, παρά τη συμπίεση του πραγματικού εισοδήματος αφού ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,5% σε ετήσια βάση το Μάιο, η κατανάλωση ήταν ανθεκτική και ενισχυμένη από την ισχύ της αγοράς εργασίας. Η κατανάλωση ευνοείται από το μειούμενο ποσοστό ανεργίας στο 12,5% τον Απρίλιο, το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2010, με συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, από τις γενναίες αυξήσεις μισθών, αφού η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά περίπου 10% φέτος, και την πλεονάζουσα αποταμίευση που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας», εξηγεί η HSBC.

«Ακόμα κι έτσι όμως, η κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί αργότερα μέσα στο έτος, παρά την κυβερνητική στήριξη, ενώ το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και οι πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να επιβαρύνουν την ανάπτυξη», καταλήγει η HSBC.

By