Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Hürriyet: Η Τουρκία βάζει «φρένο» στην παραλαβή των S-400 από τη Ρωσία

Μετά το βέτο της Ουάσιγκτον για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 – «Δεν είμαστε μόνοι μας, είναι και οι Ρώσοι μέρος της συμφωνίας», φέρεται να δήλωσαν οι Τούρκοι. «Πάρτε τους αλλά μην τους χρησιμοποιείτε», ανέφεραν οι Αμερικανοί

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πρόσφατα ένα σημαντικό βήμα στις μεταξύ τους σχέσεις, υιοθετώντας τον οδικό χάρτη για την επαρχία Μανμπίτζ της Συρίας που θα οδηγήσει στην απόσυρση των Μονάδων Προστασίας του Λαού ( YPG ) σε μια συνάντηση του Τούρκου, υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Ουάσινγκτον.

Μιλώντας σε διπλωματικές πηγές, οι οποίες ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες λόγω της ευαισθησίας των ζητημάτων, η Hürriyet αναφέρει πως ένα κομμάτι αυτής της τουρκοαμερικανικής διπλωματίας επικεντρώθηκε στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενισχύσει την αεράμυνά της με τα εξελιγμένα συστήματα πυραύλων S-400 που κατασκευάζονται από τη Ρωσία.

Παρ” όλα αυτά, φαίνεται πως η συμφωνία για την αποχώρρηση των YPG από τη Μανμπίτζ, έρχεται με αντάλλαγμα μία καθυστέρηση στην παράδοση των S-400. Το πρόσχημα είναι η στρατιωτική εξειδίκευση των Τούρκων στρατιωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους πως η παραλαβή των S-400 θα γίνει σε 19 μήνες αντί των 9 που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Επισήμως, η Τουρκία επικαλέστηκε ως δικαιολογία τεχνικούς λόγους, ότι δηλαδή στο διάστημα αυτό δεν θα έχουν προλάβει να εκπαιδευτούν στο λογισμικό των συστημάτων οι Τούρκοι αξιωματικοί και η χρήση του θα πρέπει να γίνεται από Ρώσους.

Η αναβολή πάντως γίνεται στη σκιά της προειδοποίησης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι αν η Τουρκία προβεί στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, αυτό θα έχει αντίκτυπο στη συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και αυτό το οποίο αφορά στην παραγωγή των μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35.

Η τουρκική εφημερίδα Hürriyet μεταδίδει πως αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν στους Τούρκους πως οι ρωσικοί S-400 θα είναι μια σοβαρή απειλή για τις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ και πίεσαν και για την μη παράδοση των αμερικανικών μαχητικών F-35.

«Δεν είμαστε μόνοι μας, είναι και οι Ρώσοι μέρος της συμφωνίας», φέρεται να δήλωσαν οι Τούρκοι. «Πάρτε τους αλλά μην τους χρησιμοποιείτε», ανέφεραν οι Αμερικανοί σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα και υποσχέθηκαν άμεση παράδοση αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην Τουρκία.

Πάντως, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα εργαστεί πάνω στο θέμα αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκυρα θα παραλάβει το πρώτο F-35 τις επόμενες ημέρες. Η παράδοση όμως των οπλικών συστημάτων όπως και των υπολοίπων μαχητικών μάλλον θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις με τους S-400

Οι ΗΠΑ έχουν εδώ και καιρό αντιταχθεί στην προμήθεια αυτή για τρεις κύριους λόγους. Πρώτον, είναι ενάντια στα σχέδια του ΝΑΤΟ για περαιτέρω απομόνωση και αποτροπή της Ρωσίας. Δεύτερον, υπάρχουν ανησυχίες ότι η ανάπτυξη αυτή θα έθετε σε κίνδυνο τις πτήσεις των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα των F-35, τα οποία επίσης εμπλέκονται στα σχέδια προμηθειών της Τουρκίας και τρίτον οι ΗΠΑ, θέλουν να προωθήσουν τα εμπορικά τους συμφέροντα που δίνουν προτεραιότητα στην πώληση των συστημάτων αεροπορικής άμυνας Patriot στην Τουρκία και σε άλλους συμμάχους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By