Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

«Η 20η Ιουλίου κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα»

«Πότε θα ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα;» διερωτάται η Wall Street Journal

ellada-euro

Απάντηση στο ερώτημα «πότε θα ξεμείνει από ρευστό η Ελλάδα» προσπαθεί να δώσει με τέσσερις ερωταπαντήσεις σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα πότε η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά, η The Wall Street Journal απαντάει «η αλήθεια είναι κανένας δεν ξέρει. Ούτε καν η Ελλάδα. Η κατάσταση ρευστότητας είναι ρευστή», τονίζουν Έλληνες αξιωματούχοι. Άλλοι Έλληνες φορείς χάραξης πολιτικής δηλώνουν ότι το ρευστό θα τελειώσει μέχρι τα μέσα Απριλίου. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι τα τελευταία φορολογικά μέτρα θα τονώσουν τα έσοδα, αλλά είναι αδιευκρίνιστο πόσο αποτελεσματικά θα είναι. «Το πότε ακριβώς θα τελειώσουν τα χρήματα εξαρτάται από το πόσες περισσότερες εσωτερικές πληρωμές η κυβέρνηση είναι πρόθυμη και ικανή να καθυστερήσει».

Στο ερώτημα πότε είναι οι επόμενες πληρωμές χρέους, η WSJ εξηγεί ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει σχεδόν 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Είναι ασαφές εάν έχει αρκετά χρήματα διαθέσιμα για να το κάνει αυτό. Έλληνες αξιωματούχοι αρνούνται να επιβεβαιώσουν με σαφήνεια ότι πρέπει να πληρωθεί το χρέος. Ορισμένοι αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να αρνηθεί (η χώρα) να αποπληρώσει το ΔΝΤ, εάν αυτό σημαίνει ότι δεν θα πληρώσει μισθούς ή συντάξεις. Αλλά στελέχη από τους πιστωτές της Ελλάδας εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την πιστωτική κρίση, θεωρώντας ότι αποτελεί μια χρήσιμη πηγή πίεσης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να συμφωνήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις αντί σαν μια ωρολογιακή βόμβα.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι τα ελληνικά επιχειρήματα μιας άμεσης χρεοκοπίας είναι μια μπλόφα για να λάβουν βοήθεια χωρίς να ανταποκριθούν στα μεταρρυθμιστικά αιτήματα των πιστωτών. Το 2012, επισημαίνουν Γερμανοί αξιωματούχοι, η Ελλάδα ήταν σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της για μήνες σε μια παρόμοια κατάσταση. Αλλά είναι πιθανό η Ελλάδα στα αλήθεια να ξεμείνει από μετρητά νωρίτερα από ό,τι αναμένουν οι πιστωτές.

Στο ερώτημα για το εάν έχει κάποια άλλα κεφάλαια στα οποία μπορεί να προσφύγει, η απάντηση είναι όχι πολλά. Για να ανταποκριθεί στις εγχώριες πληρωμές τις προηγούμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση συγκέντρωσε ρευστό από οπουδήποτε μπορούσε να βρει από τον δημόσιο τομέα. Από τα τέλη Φεβρουαρίου έχει δανειστεί τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ από οντότητες που ποικίλουν από την κεντρική τράπεζα μέχρι τον οργανισμό εργασίας της χώρας. Περίπου 500 εκατ. ευρώ σε αποθεματικά άλλων κρατικών οργανισμών έχουν απομείνει, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Επίσης, μια δημοπρασία εντόκων αναμένεται να λάβει χώρα στις 8 Απριλίου. Η κυβέρνηση χρειάζεται να ανακάμψει η διάθεση των ξένων επενδυτών που έχει υποχωρήσει προσφάτως. Ένα κινεζικό κρατικό επενδυτικό fund αγόρασε 100 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη δημοπρασία, δίνοντας κάποιες ελπίδες στην Αθήνα. Η κυβέρνηση επίσης ελπίζει ότι η νέα νομοθεσία που δίνει κίνητρα στους Έλληνες να αποπληρώσουν τις καθυστερούμενες οφειλές, θα τονώσει τα έσοδα.

Όσο για τις ημερομηνίες-κλειδιά για την Αθήνα, εκτός της αποπληρωμής της 9ης Απριλίου προς το ΔΝΤ, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει περί τα 2,4 δισ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμο χρέος που κρατείται από ιδιώτες επενδυτές, τα οποία είναι σε δύο μέρη, στις 14 και στις 17 Απριλίου. Πόσα νέο ρευστό χρειάζεται η Ελλάδα για να αποπληρώσει τα έντοκα, εξαρτάται από τη διάθεση των ξένων επενδυτών.

Η κυβέρνηση πρέπει να βρει περίπου 1,7 δισ. ευρώ περισσότερα για τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου σε σχέση με αυτά που θα πληρωνόταν συνήθως, στο τέλος Απριλίου. Άλλη μία αποπληρωμή εντόκων είναι προγραμματισμένη για τις 8 Μαΐου και ακολουθεί μια μεγάλη πληρωμή 779 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου.

Αλλά η κρίσιμη ημερομηνία, τονίζει η WSJ, είναι η 20η Ιουλίου, όταν λήγει ένα μεγάλο ομόλογο 3,5 δισ. ευρώ. Το ομόλογο πρέπει να πληρωθεί στην ΕΚΤ. Ενδεχόμενη αποτυχία αποπληρωμής θα σήμαινε σχεδόν σίγουρα το τέλος της ιδιότητας μέλους της Ελλάδας στο ευρώ, τονίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Η Ελλάδα θα χρειαστεί μια μεγάλη εκταμίευση δόσης από τους πιστωτές της πριν από τότε. Σίγουρα δεν μπορεί να το πληρώσει από μόνη της.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By