Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Οι 3+1 μεγαλύτερες ευκαιρίες της Alibaba

Οι ευκαιρίες της Alibaba που την καθιστούν ένα παγκόσμιο τεχνολογικό κολοσσό.

Συναντήσαμε τον Daniel Zhang, CEO της Alibaba, στο Σαν Φραντσίσκο.

Ο Zhang είπε ότι έπαιξε ελάχιστο ρόλο στην έκδοση ομολόγων της εταιρείας, ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την περασμένη εβδομάδα.

«Απλώς τους είπα να πατήσουν το κουμπί» τόνισε χαρακτηριστικά, αλλά την ίδια στιγμή φαίνεται να χαίρεται με την προοπτική πρόσβασης σε επιπλέον ρευστό.

«Είμαστε υγιείς ως προς τις ταμειακές μας ροές» λέει ο Zhang. «Παράλληλα, όμως, πρέπει να προετοιμαστούμε για περαιτέρω ανάπτυξη».

Ο Zheng είναι λιγότερο γνωστός από τον Jack Ma, τον εκτελεστικό πρόεδρο της Alibaba που βρίσκεται μόνιμα στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Αλλά και ο Zhang, ως CEO του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου, επιβλέπει τις καθημερινές λειτουργίες. Τον ρωτάω, λοιπόν, για τις τρεις μεγαλύτερες ευκαιρίες για την Alibaba. Και μου απαντάει λέγοντας τέσσερις.

Η πρώτη ευκαιρία είναι η «νέα λιανική» – όρος που αναφέρεται στην επιθετική στρατηγική επενδύσεων της Alibaba σε φυσικά καταστήματα λιανικής. Η Alibaba θα βοηθήσει τους φυσικούς πωλητές λιανικής να ψηφιοποιηθούν και, στην πορεία, θα τους φέρει στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της. Πρόκειται για μια στρατηγική που ο Zhang χαρακτηρίζει ως «στρατηγική Δούρειου Ίππου».

Η δεύτερη ευκαιρία της Alibaba αφορά την παγκόσμια επέκταση. Η εταιρεία λαχταρά να αποκτήσει πρόσβαση σε δύο δισεκατομμύρια πελάτες, από τους 500 εκατομμύρια που διαθέτει σήμερα στην Κίνα.

Η Νοτιοανατολική Ασία, η οποία μοιράζεται κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά με την Κίνα, είναι στο επίκεντρο της προσοχής της εταιρείας, όπως λέει ο Zhang. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Alibaba έχει παρουσία στη Ρωσία και την Ισπανία, και έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται στην Ινδία επενδύοντας στις πληρωμές, και όχι τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η υπολογιστική cloud – μια Amazon Web Services για την Κίνα, ας πούμε – και η κινηματογραφική ψυχαγωγία είναι τα δύο άλλα μεγάλα στοιχήματα για την Alibaba.

Η εταιρεία είναι, επίσης, ένας επιθετικός επενδυτής σε άλλους κλάδους. Σύμφωνα με τον Zhang, η Alibaba εστιάζει σε τομείς όπου μπορεί να κερδίσει νέους πελάτες, να πουλήσει τις υπηρεσίες της στον χώρο των τεχνολογικών logistics, και να αποκτήσει νέες τεχνολογίες.

Στο τέλος της κουβέντας μας, ρωτάω τον Zhang τι θα ήθελε αυτός να ρωτήσει το αφεντικό του. Όπως κάθε άλλος άνθρωπος στον πλανήτη, ο Zhang θέλει να γνωρίζει ποιο είναι το επόμενο πράγμα που θα κατορθώσει να κάνει ο Jack Ma. «Το 2016, ο Jack πέρασε 800 ώρες πετώντας σε όλο τον κόσμο. Φέτος, έχει πετάξει 1.000 ώρες. Ρώτησέ τον πόσες ώρες θα περάσει του χρόνου μέσα σ’ ένα αεροπλάνο».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By