Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, 2020

Οι 4 λόγοι που κάνουν το Τσίπρα να αλλάξει γνώμη για το δημοψήφισμα

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει ξανά τις τελευταίες ώρες με τους δανειστές και πιέζεται και από ομάδα στο κόμμα του να το ξανασκεφτεί.

tsiprasalexis

Τίποτα δεν είναι το ίδιο από το βράδυ της Παρασκευή που ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη μία  μετά τα μεσάνυχτα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Οι εξελίξεις όλο αυτό το διάστημα ήταν ραγδαίες και ο πολιτικός χρόνος αρκετά συμπυκνωμένος, για να τον κάνουν να έχει αμφιβολίες για την πρόταση την οποία ο ίδιος ανακοίνωσε στον ελληνικό λαό

Οι σημαντικοί λόγοι που τον κάνουν να το ξανασκέφτεται και να ψάχνει ξανά κάποιον συμβιβασμό είναι κυρίως τέσσερις

Α.) Οι τράπεζες ξεμένουν από χρήματα. Δύο μεγάλες τράπεζες δεν έχουν άλλο αποθεματικό, για να αναδιανείμουν στο δίκτυο τους και να προμηθεύσουν τη αγορά. Ενώ σε μερικές ακόμη παρατηρείται έλλειψη στα 20ευρα.

Δεν κινείται τίποτα στην αγορά, έχει στεγνώσει το πανελλήνιο και ήδη καταγράφονται οι πρώτες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, με αποτέλεσμα αύριο να μην λειτουργήσουν νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες.

Στην ανακοίνωση της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα, η χώρα απομονώθηκε και κηρύχτηκε σε «οικονομική καραντίνα» με τις ουρές στα atm να κάνουν τον γύρω του κόσμου.

Β.) Το ευρώ αποδεικνύεται αρκετά δυνατό για να αντέξει από τους κραδασμούς της ελληνικής οικονομίας. H ελληνική οικονομία δεν επηρέασε στο ελάχιστο το νόμισμα του ευρώ, το οποίο μάλιστα έκλεισε με άνοδο χτες τη Δευτέρα και σήμερα Τρίτη κινείται σταθερότατα .

 Το πενταετές προεκλογικό επιχείρημα «ότι οι ξένοι θα έχουν πρόβλημα» αποδεικνύεται πλέον και στη πράξη λανθασμένο, καθώς η Ευρώπη έχει δημιουργήσει όλο αυτό το διάστημα τους μηχανισμούς που θωρακίζουν το νόμισμα της και αποτρέπουν τη διάχυση του προβλήματος και σε άλλες οικονομίες. Κάτι που επιβεβαιώνεται με μία απλή ματιά στις διεθνής χρηματαγορές.

Γ.)  Οι δημοσκοπήσεις δεν τον ευνοούν. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, το προσωπείο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα με τους ανεκδιήγητους χειρισμούς του στην διαπραγμάτευση, αλλά και με την απόφαση του δημοψηφίσματος, έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα, από τη στιγμή που δίχασε τον λαό, διαίρεσε το ποίμνιο και συσσώρευσε ζηλευτά αποθέματα οργής, αγανάκτησης αλλά και ερωτηματικά περί καταλληλότητας του ιδίου.

Ως προς το δημοψήφισμα, το κενό περιεχόμενο του, η μεροληπτική διατύπωση του ερωτήματος, αλλά και το ψηφοδέλτιο έτσι όπως φτιάχτηκε, δείχνουν δείχνουν σκοπιμότητα και προσπάθεια χειραγώγησης των ψηφοφόρων, κάτι που τον κάνει αυτόματα την Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα, πρωθυπουργό των μισών Ελλήνων.

Αυτό φυσικά και δεν χαροποιεί καθόλου την κυβέρνηση, που βλέπει έναν-έναν τους επιφανείς πολίτες, αλλά και τα στελέχη της να παίρνουν θέση υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της παραμονής της χώρας στο ευρώ .

Δ.) Η υστεροφημία ενός χρεοκοπημένου πρωθυπουργού. Το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα ενός ασυμβίβαστου νέου πολιτικού, χωρίς γραβάτα, που πορεύεται με τις ιδέες του και τα ιδανικά του, έχει ήδη τσαλακωθεί και  ανατραπεί από τη στιγμή που δεν έφερε καλή συμφωνία.

Για την ακρίβεια έφερε ένα πακέτο φοροεπιδρομής στον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό να καλύψει 8 δις κενό στον δημόσιο κορβανά που δημιουργήθηκαν από απειρία και ολιγωρία.

Έχει ανατραπεί από τη στιγμή που δεν δημιουργήθηκε το μέτωπο του νότου, δεν αντιμετώπισε ούτε ένα ουσιαστικό πρόβλημα της δημόσιας ζωής, δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ όπως είχε τάξει, δεν έσκισε τα μνημόνια, δεν επανέφερε τον 13ο μισθό, και το κυριότερο το ότι έκανε προνομιακό συνομιλητή του τον Πάνο Καμμένο και Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Όλα αυτά όμως και πολλά άλλα μαζί, μπορούν να ξεχαστούν. Αυτό που δε θα ξεχαστεί και θα πλήξει το όνομα του και την αξιοπιστία της αριστεράς είναι μια χρεοκοπία. Μία χρεοκοπία που όλοι ευχόμαστε να μην έρθει και να διατηρηθεί η συνοχή και ο κοινωνικός ιστός της χώρας, που διαρρηγνύεται με μορφή γεωμετρικής προόδου και έχει κόστος 60 ευρώ την ημέρα.

Γράφει ο Παναγιώτης Φωτεινός

(Visited 1 times, 1 visits today)