Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Η Αχτσιόγλου λέει ότι η αδήλωτη εργασία έχει μειωθεί στο 13%

Προαναγγέλλει επίδομα για τους απλήρωτους και τους εργαζόμενους που είναι σε επίσχεση εργασίας – Σχεδιάζει τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία από λήψη επιδοτήσεων ή συμμετοχή στο ΕΣΠΑ

Ρύθμιση που θα απαγορεύει στους παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα (επιδοτήσεις, ΕΣΠΑ, κλπ.)  θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο, εποχή που εντείνονται οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στις τουριστικές περιοχές.

Όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό NEWS 247,  η επιχείρηση θα «περνάει» από εξετάσεις ένα χρονικό διάστημα πριν από την αίτησή της για επιδότηση ή επιχορήγηση (διετία ή τριετία).

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι μέσα στο καλοκαίρι να διεξαχθούν 4.000 έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές για τον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας. Σύμφωνα με την υπουργό, η αδήλωτη εργασία έχει μειωθεί από το 18% στο 13%, με βάση τα στοιχεία ελέγχων που έχουν γίνει.  Ακόμα, για τον περιορισμό της  ημιδηλωμένης – ημιασφαλισμένης απασχόλησης, το υπουργείο προωθεί ρύθμιση το επόμενο διάστημα,  με την οποία οι υπερωρίες θα δηλώνονται υποχρεωτικά πριν την πραγματοποίησή τους ηλεκτρονικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Επίσης, πλέγμα προστασίας για τους λεγόμενους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την κυρία Αχτσιόγλου, θα προβλέπει οικονομική ενίσχυση αυτών των «εγκλωβισμένων» (επίδομα), αλλά και βοήθεια για μετάβαση σε άλλη εργασία. Το πρόγραμμα είναι αρκετά μεγάλο (100 εκατ. ευρώ) και πρόκειται να βοηθήσει περίπου 46.000 εγκλωβισμένους εργαζόμενους, είτε αυτοί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, είτε είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτοι.

Για τα «μπλοκάκια, η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι θα σχεδιαστεί το επόμενο διάστημα ένα πρόγραμμα το οποίο θα ενισχύσει αυτούς που θα μετατρέπουν την αυτοαπασχόληση σε μισθωτή εργασία, εφόσον συντρέχουν οι όροι για μια τέτοια σχέση.

By