Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Η Αυστρία στέλνει 100 αξιωματούχους στα κέντρα καταγραφής προσφύγων σε Ελλάδα και Ιταλία

Αποφασίστηκε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Αυστριακού καγκελαρίου με την Γερμανίδα ομόλογό του και τον πρόεδρο της ΕΚΤ

faiman

Για την αποστολή 100 ειδικών αξιωματούχων από την Αυστρία στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λειτουργήσουν τα κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων (τα αποκαλούμενα Hot Spots) σε Ελλάδα και Ιταλία, δεσμεύτηκε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της Τετάρτης, με τη Γερμανίδα ομόλογό του Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος σε του δηλώσεις στη Βιέννη, στην τηλεδιάσκεψη και οι τρεις υποστήριξαν τη γρήγορη εγκατάσταση και την έναρξη της λειτουργίας των Hot Spots, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, για να είναι δυνατή μια γρήγορη επιστροφή προσφύγων, είναι απαραίτητη μια νέα συμφωνία.

Ο κ. Φάιμαν, διευκρίνισε ότι για την αποστολή των 100 Αυστριακών ειδικών – οι οποίοι θα προέρχονται από την αστυνομία, τις ένοπλες δυνάμεις και άλλους τομείς της αυστριακής διοίκησης – συμφώνησαν νωρίτερα με τον Αυστριακό αντικαγκελάριο, Ράινχολντ Μιτερλένερ, ενώ τόνισε πως στόχος είναι αφενός μια διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και αφετέρου να αποτελέσουν τα Hot Spots μια ελεγχόμενη πύλη εισόδου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όποιος έχει δικαίωμα στο άσυλο θα τυγχάνει υποστήριξης στα Hot Spots, ενώ με τους ελέγχους στα σύνορα η Ε.Ε. ζητάει από τους ανθρώπους να εισέρχονται από την πύλη εισόδου για να υπάρχει μια σαφής εικόνα για το ποιοι εισέρχονται. Αυτό, κατά την άποψή του, συνιστά τη διαφορά προς εκείνους τους πολιτικούς που ζητούν να κλείσουν τα σύνορα, θεωρώντας από την πλευρά τους ότι ακόμη και κάποιος που αναζητά προστασία δεν πρέπει να βρίσκει ανοικτή μια πόρτα.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει μία τάξη και έλεγχος, ωστόσο ο ίδιος δεν εμπιστεύεται κάποιον ο οποίος «ποδοπατεί» το δικαίωμα του ασύλου, καθώς, όπως σημείωσε, προκύπτει το ερώτημα ποιο είναι το επόμενο ανθρώπινο δικαίωμα που πρόκειται να ποδοπατηθεί.

Ο κ. Φάιμαν, ανακοίνωσε ότι κατά την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί η καλύτερη συνεργασία στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί η από κοινού διασφάλιση των συνόρων από την Frontex, την ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By